Η αλλαγή από ηλεκτρικό σε ηλιακό θερμοσίφωνα είναι η σωστή κίνηση για οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος. Δες τι να προσέξεις πριν την αγορά του δικού σου.

Αλλάζω Θερμοσίφωνα» συγχαρητήρια! Έκανες το πρώτο βήμα για μία επένδυση, που θα σου εξοικονομήσει χρόνο, ενέργεια και χρήματα αλλά και θα μειώσει το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα.

Πριν προβείς στην αγορά του νέου σου ηλιακού θερμοσίφωνα υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου για να κάνεις την σωστή επιλογή. Με λίγη προετοιμασία και την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα η ζωή σου θα αλλάξει. Πάμε να δούμε τις παραμέτρους που πρέπει να εξετάσεις πριν την αγορά:

  • Αν μένεις σε πολυκατοικία, επιτρέπεται από τον κανονισμό να τοποθετήσεις ηλιακό θερμοσίφωνα;
  • Το κτίριο έχει ταράτσα ή κεραμοσκεπή; Πόσους ορόφους έχει το κτίριο;
  • Ο προσανατολισμός του ηλιακού πρέπει να είναι νότιος με νοτιοδυτικός και να μην υπάρχουν εμπόδια που τον επισκιάζουν, για τη μέγιστη εκμετάλλευση της ηλιοφάνειας.
  • Υπάρχει συγκεκριμένη θέση για την τοποθέτησή του στην ταράτσα;
  • Αν η απόσταση της ταράτσας από το διαμέρισμά σου είναι μεγάλη, φρόντισε να απευθυνθείς σε κάποιο κατάστημα που να διαθέτει υπηρεσία μελέτης χώρου πριν την αγορά σου.
  • Όταν επιλέγουμε ένα ηλιακό θερμοσίφωνα πρέπει να διαβάζουμε καλά τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγγύησης προτού κρίνουμε την αξία του.
  • Είναι πολύ σημαντικό τόσο η εγκατάσταση όσο και η συντήρηση του ηλιακού να γίνεται από πιστοποιημένους και εξειδικευμένους επαγγελματίες για να διασφαλίσεις την σωστή λειτουργία, την μέγιστη απόδοση αλλά και για να επεκτείνεις την διάρκεια ζωής του.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του σωστού ηλιακού θερμοσίφωνα, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου δώσε προσοχή στα παρακάτω:

Χωρητικότητα δεξαμενής: Εξαρτάται από το πόσα άτομα θα κάνουν χρήση και από την ποσότητα του νερού που καταναλώνουν. Συνήθως για έναν τους καταναλώνουμε 40 λίτρα αλλά η τιμή αυτή είναι ενδεικτική και δεν αντιπροσωπεύει τον εκάστοτε καταναλωτή. Άρα ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις συνήθειες και ιδιαιτερότητες του και κατόπιν να αποφασίσει. Πάντως δεν ενδείκνυται να αγοράζει κανείς ηλιακό μεγαλύτερης χωρητικότητας από ότι έχει ανάγκη γιατί σε περιπτώσεις μειωμένης ηλιοφάνειας θα αναγκάζεται να θερμαίνει όλο τον όγκο του νερού του μπόιλερ παρόλο που θα χρειάζεται ένα πολύ μικρό μέρος του.

Ένας πολύ γενικός κανόνας είναι ο ακόλουθος: Ένας ηλιακός 120lt μπορεί να εξυπηρετήσει 2 με 3 άτομα, ένας ηλιακός 160lt μπορεί να εξυπηρετήσει 3 έως 4 άτομα, ένας ηλιακός 200lt μπορεί να εξυπηρετήσει 4 έως 5 άτομα και  ένας ηλιακός 250lt μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 10 άτομα.


 
Είδος συλλέκτη:
Μαύρης βαφής: Ο συλλέκτης αυτός είναι παλαιού τύπου και έχει χαμηλότερή απόδοση σε σχέση με τους συλλέκτες νέας τεχνολογίας.
Επιλεκτικός: Ο επιλεκτικός συλλέκτης αποτελεί την εξέλιξη του μαύρου συλλέκτη. Απορροφά περίπου το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας, ελαχιστοποιεί τις θερμικές απώλειες και προσφέρει υψηλή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας.  Οι επιλεκτικοί συλλέκτες έχουν πάντα συντελεστή εκπομπής μικρότερο από 5%.
Συλλέκτης σωλήνων κενού ή Vacuum: Οι συλλέκτες αυτοί είναι νέας τεχνολογίας, μεγιστοποιούν την απορρόφηση ενέργειας με αποτέλεσμα να ζεσταίνουν το νερό γρηγορότερα. Το κόστος αγοράς είναι υψηλότερο από τους επιλεκτικούς, αλλά είναι καταλληλότεροι για περιοχές με λιγότερη ηλιοφάνεια κατά την διάρκεια του χρόνου.

-Τύπος δοχείου θέρμανσης (boiler). Τα δοχεία του ηλιακού διαφέρουν σε σχέση με το υλικό που έχουν στον εσωτερικό τους κάδο για το νερό που χρησιμοποιούμε και έρχεται σε επαφή με εμάς (γιατί τα υγρά νερό και αντιψυκτικό του συλλέκτη είναι μέρος ενός κλειστού κυκλώματος). Τα δοχεία διακρίνονται σε:
GLASS, δηλαδή δοχείο μπόιλερ με επίστρωση ειδικής υάλωσης πάνω σε λαμαρίνα.
ΧΑΛΚΙΝΟ, δηλαδή μπόιλερ με κατασκευασμένο τον εσωτερικό μανδύα από χαλκό.

ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟ (ΙΝΟΧ), δηλαδή δεξαμενή από ανοξείδωτο χάλυβα με αντοχή στην διάβρωση και ηλεκτρόλυση.


 
-Πηγή ενέργειας για την θέρμανση του νερού: Με τον ηλιακό διπλής ενέργειας η θέρμανση νερού πραγματοποιείται με ήλιο και ρεύμα ενώ με τον ηλιακό τριπλής ενέργειας πραγματοποιείται επιπλέον και με την εκμετάλλευση του συστήματος θέρμανσης. Το πλεονέκτημα του ηλιακού τριπλής ενέργειας είναι ότι σε περίπτωση που δεν έχει καθόλου ηλιοφάνεια  ή αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τον καυστήρα θα μπορείς να έχεις ζεστό νερό μέσω του λέβητα του καλοριφέρ.

Έχεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, πάρε το voucher σου και κάνε την αγορά σου!