Η θετική εικόνα της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα, την Αυστραλία και την Ινδία αύξησε τις επενδυτικές διαθέσεις στις αγορές από τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας. Τη σκυτάλη αργότερα πήραν η Ελβετία και η Βρετανία, με τους μεταποιητικούς δείκτες να κινούνται πάνω από τις μέσες προσδοκίες της αγοράς. Η επενδυτική ευφορία αντανακλάται στις μετοχές αλλά και στο πετρέλαιο, που ξεπερνά και τα 101 δολάρια/βαρέλι κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2012.

Στην αγορά συναλλάγματος τώρα, το ευρώ ανακτά το επίπεδο του 1,30 έναντι του δολαρίου, ενώ σημαντικές αντιστάσεις προσεγγίζουν τα commodity currencies, που από χθες σημειώνουν σημαντική άνοδο λόγω των ισχυρών συσχετισμών τους με τις μετοχές αλλά και την «ευαισθησία» τους στις τάσεις ρίσκου.

Στον αντίποδα, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ, ενώ δέχεται πιέσεις και έναντι των υπόλοιπων ασφαλών καταφυγίων, γιεν και ελβετικού φράγκου.

Ειδικότερα, στη Βρετανία, ο δείκτης μεταποίησης παρουσίασε ενδείξεις σταθεροποίησης έπειτα από συρρίκνωση τους τελευταίους 2 μήνες. Σε αυτό συνέβαλε, σύμφωνα με το απογευματινό σχόλιο αγοράς της FXCM, η αύξηση των παραγγελιών από την Κίνα και τη Γερμανία. Φυσικά ο δείκτης παραμένει κάτω από το όριο ανάπτυξης/επιβράδυνσης της δραστηριότητας των 50 μονάδων και επομένως η απειλή της ύφεσης δεν έχει βγει από το προσκήνιο.

Η στροφή των επενδυτών στα νομίσματα υψηλού ρίσκου και η πτώση του δολαρίου ευνόησαν και τη στερλίνα, με την ισοτιμία GBPUSD να δοκιμάζει προς τα πάνω από τα 1,56 δολάρια. Το νόμισμα δεν έχει ξεπεράσει αυτό το επίπεδο από τις 28 Δεκεμβρίου, οπότε σημειώθηκε και η μεγάλη πτώση στα 1,5450 δολάρια περίπου.

Στις κεφαλαιαγορές, εντυπωσιακή ήταν η εκτίναξη στα futures του Dow Jones κατά 245 μονάδες περίπου, με το άνοιγμα σήμερα το μεσημέρι (χθες η αγορά ήταν κλειστή). Το απόγευμα αναμένουμε σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις στις Η.Π.Α., όπως είναι ο μεταποιητικός δείκτης ISM, για να κλείσει και ο κύκλος των ανακοινώσεων μεταποίησης παγκοσμίως. Εκτιμάται άνοδος του δείκτη σε υψηλά έξι μηνών και νέα τονωτική ένεση στη διάθεση για ρίσκο, με το μεγάλο χαμένο να είναι το δολάριο.

Στην υπόλοιπη αγορά συναλλάγματος, το AUDUSD προσεγγίζει τη σημαντική αντίσταση στο 1,0385 έπειτα από ένα 4ημερο ανοδικό σερί, ενώ προς τα 0,79 δολάρια πορεύεται και το NZDUSD. Έντονες είναι οι πιέσεις στο USDCAD με πορεία προς την ισότητα. Το ευρώ έχει ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 100 γιεν, αν και δε φαίνεται να διαθέτει αντίστοιχη δυναμική σε αυτή την ισοτιμία.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη