Τα μέτρα που αφορούν τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του φαρμάκου καθώς και της αντιμετώπισης  της οικονομικής «μαύρης τρύπας», στα νοσοκομεία και του χρέους τους προς τους προμηθευτές φαρμάκων, “εξήγησαν”  οι υπουργοί Οικονομίας, Υγείας και Απασχόλησης, στην κοινή παρουσία τους στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται η επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων το Φεβρουάριο, η μείωση των τιμών στα περισσότερα από αυτά, η επανάληψη των ελέγχων τιμών τρεις φορές το χρόνο καθώς και η έναρξη της λειτουργίας ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης πιλοτικά από την 1η Μαρτίου και κανονικά από 1η Μαΐου 2010.

Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι «η κατάσταση με την φαρμακευτική δαπάνη είναι τραγική» και αυξήθηκε κατά 120% τα τελευταία τρία χρόνια, ότι οι τιμές των φαρμάκων είναι υψηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ δεν παρακολουθούνται οι συνταγογραφήσεις. Πρόσθεσε ότι με την τροπολογία θα τεθούν από την πολιτική ηγεσία τα κριτήρια κατάρτισης της νέας λίστας από επιτροπή του ΕΟΦ.

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε από την πλευρά της ότι, η «μαύρη τρύπα», δηλαδή το συνολικό χρέος των νοσοκομείων στους προμηθευτές φαρμάκων είναι 6,3 δισ., από τα οποία οφείλονται στα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,5 δισ. 

Ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος υπολόγισε ότι με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της συνταγογράφησης θα εξοικονομεί μόνον το ΙΚΑ 250 εκ. ετησίως, ποσό που θα διπλασιαστεί, όταν μπουν και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία στο ηλεκτρονικό σύστημα.

«Η κατάσταση έφτασε στο μη περαιτέρω, στο ρουά ματ. Το σύνολο δαπανών στα ιδιωτικά φαρμακεία ξεπερνούν τα 4,5 δισ, όταν στο Βέλγιο με 500.000 λιγότερους κατοίκους είναι λιγότερο από 2,5 δισ. Οι αυξήσεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι 10%, 10%, 13% και 25%, όταν στη Γερμανία είναι 5.5% και στις ΗΠΑ 6,5% αντιστοίχως», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Με επιφυλάξεις ως άρνηση αντιμετώπισαν την επαναφορά της λίστας οι αγορητές της ΝΔ. Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν ο ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφης.

Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα, αλλά και δημόσια παραγωγή και δωρεάν διάθεση των φαρμάκων, αντιπρότεινε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, υπογραμμίζοντας ότι «η λίστα ευτελίστηκε μόνη της κυρίως με τα «αναντικατάστατα».

Το κράτος πρέπει να εισπράξει τα 350 εκατομμύρια ευρώ που του οφείλουν οι φαρμακοβιομηχανίες, σημείωσε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας τόνισε ότι η κυριαρχία του εμπορικού κριτηρίου είναι που εκτίναξε τις τιμές των φαρμάκων και πρότεινε η οργάνωση της διακίνησης του φαρμάκου να γίνει αποκλειστικά από το υπουργείο Υγείας, ενώ να προσεχθεί πολύ η στελέχωση της επιτροπής κατάρτισης της λίστας.