«Η στροφή σε διαφορετικής μορφής καύσιμα πρέπει και θα γίνει κυρίως από τις εταιρείες πετρελαίου» και το «στοίχημα του μέλλοντος» για τις εταιρείες πετρελαιοειδών είναι ο «σταδιακός μετασχηματισμός τους» σε «εταιρείες πολλαπλών ενεργειακών προϊόντων», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στη Θεσσαλονίκη.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτός ο απαραίτητος σταδιακός μετασχηματισμός που υπηρετεί παράλληλα και τον στόχο της αντιμετώπισης της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, αν και φαίνεται «οξύμωρο», θα περάσει μέσα «από την ενίσχυση του ρόλου των ορυκτών καυσίμων» τα προσεχή χρόνια.

Ο κ. Στεργιούλης αναφέρθηκε στην «ιστορική συμφωνία του Παρισιού» και στους στόχους που τέθηκαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και τόνισε ότι «αυτό δεν είναι πια κάτι θεωρητικό που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον αλλά υπαρκτό», ενώ σημείωσε ότι οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη τα επόμενα χρόνια απαιτούν και ανάλογες προσαρμογές στην αγορά της ενέργειας.

«Ο στόχος των 2 βαθμών (μείωσης της θερμοκρασίας) μέχρι το 2100 είναι κάτι που πρέπει να το σεβαστούμε όλοι, το οποίο σημαίνει ότι η απανθρακοποίηση, η στροφή σε διαφορετικής μορφής καύσιμα πρέπει και θα γίνει κυρίως από τις εταιρείες πετρελαίου. Ο σταδιακός μετασχηματισμός των εταιρειών πετρελαίου από διύλιση σε εταιρείες πολλαπλών ενεργειακών προϊόντων πρέπει να υπηρετεί και τον στόχο της κλιματικής αλλαγής, της απανθρακοποίησης, της σταδιακής απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. Λίγο οξύμωρο, αυτό, διότι αυτή η σταδιακή απεξάρτηση θα περάσει μέσα από μια ενίσχυση του ρόλου των ορυκτών καυσίμων» επεσήμανε ο κ. Στεργιούλης και συνέχισε:

«Περίεργο αλλά πραγματικό. Τα επόμενα, λοιπόν, χρόνια η αύξηση που περιμένουμε κατά 30% περίπου μέχρι το 2040 των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη θα περάσει μέσα από μια ενίσχυση του ρόλου των ορυκτών καυσίμων, του πετρελαίου σαν πρωτεύον και του φυσικού αερίου σαν δευτερεύον».

Ο κ. Στεργιούλης εστίασε στην παρατήρηση ότι τα ενεργειακά προϊόντα αλληλοσυμπληρώνονται και αυτό φαίνεται και σε εποχές ελλείψεων ζήτησης προϊόντων ορυκτών καυσίμων. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι στρατηγικές και οι σχεδιασμοί κυρίαρχων διεθνών εταιρειών έχουν ήδη αναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, και επικαλέστηκε ως παράδειγμα απόσπασμα από ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της BP, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το 2050 η εταιρεία θα έχει το 70% των εσόδων της από ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

«Ξέρετε πόσο κοντά είναι το 2050; Πρακτικά είναι δύο κύκλοι τεχνολογικών επαναστάσεων, αν σκεφτεί κανείς ότι ο κάθε κύκλος είναι δέκα χρόνια, είμαστε μόλις δύο κύκλους πριν από το 2050, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι δραστηριότητες των εταιρειών μας» είπε ο κ. Στεργιούλης και πρόσθεσε:

«Από το 2020 και μετά, περιμένουμε εκατό περίπου δισεκατομμύρια επενδύσεων να μεταφέρονται από τον ευρωπαϊκό Βορρά, τον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά, στον Νότο, με στόχο τον σταδιακό ενεργειακό μετασχηματισμό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ