Αντιμέτωποι με σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, και ιδιαιτέρως στα τρόφιμα, θα βρεθούν οι Έλληνες καταναλωτές, τόσο στην επαρχία όσο πολύ περισσότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Βασική αιτία οι ανυπολόγιστες καταστροφές που προκλήθηκαν στον Θεσσαλικό κάμπο εξαιτίας της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel, με χιλιάδες ζώα να πεθαίνουν και την υφιστάμενη παραγωγή δεκάδων αγροτικών ειδών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά και στις αποθήκες να καταστρέφεται.  Οι ελλείψεις βασικών προϊόντων διατροφής που προέρχονται από τον Θεσσαλικό κάμπο, είναι δεδομένο ότι θα επιφέρουν ισχυρές ανατιμήσεις και θα πλήξουν την τσέπη των καταναλωτών.

Είναι άλλωστε βασικός κανόνας της αγοράς. Όταν υπάρχει έλλειψη σε οτιδήποτε, η τιμή του παίρνει την ανηφόρα. Συνδυαζόμενες δε οι συγκεκριμένες ελλείψεις, με το αυξημένο κόστος της μεταφοράς, αφού η εθνική οδός παραμένει ακόμα κλειστή, γίνεται εύκολα αντιληπτός ο λόγος που έχουν πάρει «φωτιά» ακόμη και οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές μετά την καταστροφή της γεωργικής παραγωγής στον θεσσαλικό κάμπο.

Οι ελλείψεις λοιπόν, που παρατηρούνται ήδη στην αγορά επιβαρύνουν αναμφίβολα τον ήδη υψηλό, εξαιτίας της ακρίβειας, προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Δέκα ημέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της στον Θεσσαλικό κάμπο, οι ελλείψεις βασικών προϊόντων διατροφής στα σούπερ μάρκετ των νομών που επλήγησαν (Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Τρικάλων) είναι εμφανής. Τα άδεια ράφια ιδίως στα προϊόντα της μαναβικής και τα μισογεμάτα ψυγεία στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ενδεικτικά.

Το μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε από την κακοκαιρία θα φανεί στο προσεχές διάστημα, και αυτό δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από τον κοινό νου για να γίνει αντιληπτό.

Οι αγρότες, ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών κατά κύριο λόγο στα αστικά κέντρα, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη και το αυξημένο κόστος των μεταφορικών με δεδομένο ότι η χώρα παραμένει κομμένη στα δύο στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λάρισας.

Με τη χώρα κομμένη στα δύο, τα εμπορεύματα μένουν στα φορτηγά αφού η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή και είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει, αφού χρειάζεται ακόμη χρόνος ώστε οι τεράστιες ποσότητες νερού να υποχωρήσουν από το οδόστρωμα, στον κόμβο της Λάρισας και να αποκατασταθούν οι προκληθείσες ζημιές. Αντίστοιχες αυξήσεις βέβαια των τιμών θα υπάρξουν και στις λοιπές επαρχιακές πόλεις και χωριά της Ελλάδος, εξαιτίας και της επιβάρυνσης στα μεταφορικά.

Οι μεταφορικές εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές γύρω από την εθνική οδό με το κόστος των μεταφορικών να γίνεται δυσβάστακτο και φυσικά να μετακυλίεται στο πορτοφόλι του καταναλωτή.

Παράλληλα έντονη είναι η ανησυχία για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα στα γαλακτοκομικά είδη με τον κίνδυνο να είναι ορατός για ελλείψεις αλλά και νέες ανατιμήσεις στις ήδη αυξημένες τιμές, αφού σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο ετήσιος πληθωρισμός στα γαλακτοκομικά  και τα αυγά ανέρχεται στο 12%.

Ο  Θεσσαλικός κάμπος παράγει ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό, λαχανικών, οπωροκηπευτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αποτελώντας  το 5% του Ελληνικού ΑΕΠ, οπότε γίνεται κατανοητό τι ακριβώς αναμένεται να συμβεί προσεχώς στην αγορά, ως συνέπεια των μεγάλων καταστροφών.

Αναλυτικά, τα προϊόντα που παράγονται κατά κύριο λόγο στον Θεσσαλικό κάμπο, είναι το 52,8%  της βιομηχανικής ντομάτας, το 38% του βαμβακιού, το 54,7% των αχλαδιών, το 51,7% σε αμύγδαλα, το 19,5% σε πρόβειο και βόειο γάλα, το 18,5% σε βοδινό κρέας και το 10% σε χοιρινό κρέας.

Ο επιπτώσεις λοιπόν, στο πορτοφόλι των καταναλωτών, γίνονται ήδη αντιληπτές και η ανησυχία για το τι θα συμβεί το προσεχές διάστημα λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι εύλογη. Το «τσουνάμι» των ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά προϊόντα διατροφής είναι ήδη προ των πυλών…