Στις 23-26 Ιανουαρίου τη ρωσική πρωτεύουσα και μια σειρά πόλεις- δορυφόρους αυτής επισκέφθηκε μια πολυπληθής ελληνική αντιπροσωπεία με κορυφαία στελέχη του ΕΟΤ και ομάδα τουριστικών παραγόντων από εννέα περιφέρειες της Ελλάδας. Ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα. Οι Ρώσοι παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν το τελευταίο διάστημα να προσελκύσουν τουρίστες προς τη χώρα τους, ωστόσο, αναγνωρίζουν και το διακηρύσσουν ανοικτά πως σε ορισμένους τομείς του τεράστιου πεδίου που αποκαλείται “τουρισμός”, όπως ήλιος- θάλασσα και την πληθώρα των ενασχολήσεων γύρω από αυτό το δίπτυχο, η φίλη Ελλάδα είναι ένας προορισμός που οι ίδιοι τον προωθούν.

Στο φόρουμ της Μόσχας, έγινε σαφές πως η πλειονότητα των εκπροσώπων των περίπου 30 περιφερειών της Ρωσίας που πήρε μέρος ήταν προετοιμασμένοι, έκαναν προτάσεις εμπλουτισμού και διεύρυνσης της συνεργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος της περιοχής Κρασνοντάρ, στο νότο της Ρωσίας όπου βρίσκεται και η παγκοσμίως πλέον γνωστή πόλη Σότσι Χριστόφορος Κωνσταντινίδης, πρότεινε τη συνεργασία και ανταλλαγή μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων κατά τη διάρκεια των γιορτών κρασιού, που και στην Ελλάδα και στη Νότια Ρωσία είναι δεκάδες. Οι εκπρόσωποι των υπερβόρειων περιοχών, της Βορκουτά και του Κόμι, επέστησαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών του φόρουμ στους παραδοσιακούς αγώνες με …ελάφια- κάτι ανάλογο με τις αρχαιοελληνικές αρματοδρομίες. Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης ξένης λογοτεχνίας, όπου φιλοξενήθηκε το φόρουμ, μίλησε για κοινές ρίζες της ορθοδοξίας των ρωσικών πόλεων Πσκόφ και Γιαροσλάβλ με τον Άθω και την Πάτρα…

Στο δια ταύτα, δόθηκαν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία που αξίζει να τύχουν μιας ανάλυσης. Π.χ. ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης ανέδειξε κάποια νούμερα και αριθμούς: Το 2017 ταξίδεψαν στο εξωτερικό περί τα 28 εκατ. Ρώσοι πολίτες και όδεψαν πάνω από 30 δισ. δολάρια. Από εκείνους που επισκέπτονται την Ελλάδα, το 1/3, περίπου, προτιμά την Κρήτη (330 χιλ.), συμβάλλοντας τα μέγιστα στα έσοδα από τον τουρισμό, που αντιστοιχούν στο 48% του ΑΕΠ του νησιού.

Με την ολοκλήρωση του φόρουμ συνέπεσε να δημοσιευτούν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τον αριθμό των αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια το 2017. Ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών που έφθασαν με απευθείας πτήσεις από τη χώρα τους ανέρχεται σε 844.156. Οι 102.689 στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας και οι 741.467 στα άλλα αεροδρόμια της χώρας- με πρώτο αυτό του Ηρακλείου Κρήτης, με υπερτριπλάσιο αριθμό από της Αθήνας (συνολική αύξηση 7,3%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, έμπειρα στελέχη του ΕΟΤ και κυρίως της αγοράς, κάνοντας και συγκρίσεις με προηγούμενες χρονιές, εκτιμούν πως τουλάχιστον μερικές δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες, μέχρι 80.000, πρέπει να προστεθούν στο προαναφερόμενο νούμερο που έφθασαν στη χώρα μας είτε -κυρίως- με μετεπιβιβάσεις σε τρίτες χώρες της Ευρώπης και της συμφωνίας Σένγκεν (άρα δεν καταγράφονται στο ελληνικό αεροδρόμιο που καταλήγουν), είτε δια θαλάσσης και ξηράς. Π.χ. έως και 40% των επιβατών που ταξιδεύουν στην Ελλάδα από τη Φιλανδία (Ελσίνκι, Σαλβονλίνα κ.ά.) το καλοκαίρι, είναι Ρώσοι από τις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, γιατί τους συμφέρει οικονομικά. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και με τις αεροπορικές εταιρίες των μικρών χωρών της Βαλτικής… Αλλά και πλειάδα άλλων χωρών της ΕΕ χρησιμοποιούνται για μετεπιβίβαση Ρώσων προς την Ελλάδα, που δεν καταγράφονται στα ελληνικά αεροδρόμια.

Όσο για το ποσό χρημάτων που ξοδεύουν οι Ρώσοι στις διακοπές τους, η πολύχρονη εμπειρία δείχνει ότι είναι σταθερά πολύ μεγαλύτερο από αυτό των Άγγλων, των Γερμανών, των Γάλλων…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το διάστημα Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2017, οι Ρώσοι που ταξίδεψαν στο εξωτερικό ξόδεψαν κατά 30% περισσότερα από τα 24 δισ. δολ που είχαν ξοδέψει το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης