Ο ρυθμός ανάπτυξης καθώς επίσης η μείωση του ελλείμματος, θα κρίνουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας το προσεχές διάστημα. Οι δύο αυτοί δείκτες, θα είναι ο τελικός παράγοντας που επί της ουσίας “θα αποφασίσει” για τον κίνδυνο να μπει η χώρα σε νέα περίοδο οικονομικής επιτήρησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, είναι να πείσει την Κομισιόν για τα δύο φλέγοντα ζητήματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφενός  να δεχτεί η Ε.Ε. ότι ο ρυθμός Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι 1,1% αντί 0,2% που προβλέπει το οικονομικό διευθυντήριο των Βρυξελλών και, δεύτερον, ότι η μείωση των ελλειμμάτων άνω του 3% θα πρέπει να επιδιωχθεί με ορίζοντα τριετίας, αντί διετίας. Δηλαδή έως το 2011 αντί το 2010 που ζητούν οι Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο κ. Παπαθανασίου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι και στα δύο ζητήματα θα υπάρξει ευνοϊκή κατάληξη. «Σε ότι αφορά την Ελλάδα, υπάρχει μια διαφορά εκτίμησης όσον αφορά την αναμενόμενη ανάπτυξη. Εμείς υποστηρίζουμε στο πρόγραμμά μας ότι θα έχουμε ανάπτυξη 1,1% και η Επιτροπή υποστηρίζει 0,2%. Οι υπηρεσίες μας θα είναι σε συζητήσεις με την Επιτροπή για να πείσουμε ότι το σχέδιό μας είναι ρεαλιστικό και ότι η ανάπτυξη, την οποία περιμένουμε, είναι πραγματοποιήσιμη» επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο για την Ελλάδα που πιθανότατα θα λύσει και το γόρδιο δεσμό της επιτήρησης είναι το γεγονός ότι στη μάχη κατά της Κομισιόν δεν είναι μόνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποκαλούμενη ομάδα PIGS  η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι οι χώρες της Μεσογείου που λίγο πολύ είναι στην ίδια θέση απειλούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιτήρηση. Εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολα θα αποφασίσει η Κομισιόν να θέσει σε επιτήρηση τέσσερις χώρες. Με την υποσημείωση ότι ελλείμματα και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης έχουν πολλές ακόμη χώρες της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανασίου μιλώντας από τις Βρυξέλλες εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι από την πρόσφατη πώληση κρατικών ομολόγων εισπράχθηκαν 7 δισ. ευρώ και το spread ήταν στο 190. «Η Ελλάδα δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο, παρά τις κατά καιρούς φήμες και τα κατά καιρούς δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που εντοπίζουν πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας», ανάφερε χαρακτηριστικά.  Ο υπουργός τόνισε, επίσης, ότι το θέμα του δανεισμού της Ελλάδας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, καθώς και το ζήτημα των υψηλών spread.

Ο Γ.Παπαθανασίου επισήμανε ότι διευκρίνισε, τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι κυρίως το θέμα του μεγάλου χρέους και των μεγάλων spreads, τα οποία η Ελλάδα πληρώνει για τη χρηματοδότηση του χρέους και την επαναχρηματοδότηση των αναγκών της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης