Με βάση το οικονομικό προφίλ των φορολογούμενων και με «μπούσουλα» τον εγχειρίδιο της Οικονομικής Αστυνομίας των ΗΠΑ οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζονται για τους φορολογικούς ελέγχους στη μεταμνημονιακή εποχή.

Συγκεκριμένα, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και η διασύνδεση των υπηρεσιών με τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις συναλλαγών των φορολογουμένων μπορεί να σκιαγραφήσουν με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια το προφίλ και να προσδιοριστεί με ακρίβεια η οικονομική ευρωστία τους.

Oι αρμόδιες υπηρεσίες αντιλαμβάνονται τώρα ότι είναι σε θέση να ελέγχουν σχεδόν όλες τις δαπάνες, κρυφές ή φανερές, του φορολογούμενου και μέσω αυτών να διαπιστώσουν εάν δηλώνονται τα πραγματικά εισοδήματα στη φορολογική δήλωση.

Oυσιαστικά θα πρόκειται για την εφαρμογή της μεθόδου που ακολουθεί εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια η περίφημη υπηρεσία IRS των HΠA. Έτσι θα μπορεί να συνδεθεί και να παρακολουθήσει τις δαπάνες των ύποπτων για φοροδιαφυγή μέσω αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών, να καταγράψει μεγάλες αγορές πολυτελών ειδών και φυσικά αυτοκινήτων και ακινήτων.

Η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μέσω των τεκμηρίων κρίνεται αποτυχημένη και όπως φαίνεται τα τεκμήρια μπαίνουν για πάντα στο «συρτάρι». Κλάδοι και επαγγέλματα με ιστορικό φοροδιαφυγής θα μπουν πρώτοι στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών μηχανισμών.

Οι έλεγχοι, που ήδη διενεργούνται πιλοτικά σε υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, θα είναι κατά βάση δειγματοληπτικοί ενώ με το αποκαλούμενο risk analysis, δηλαδή ειδικά κριτήρια με τα οποία οι υπηρεσίες θα τίθενται σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού, θα εντοπίζονται περιπτώσεις με μεγάλη πιθανότητα φοροδιαφυγής.

Οι ελεγκτές θα περνούν από το «μικροσκόπιο» δαπάνες που αφορούν σε πάγια έξοδα κατοικίας, γραφείου, ιδιωτικών σχολείων και κλινικών, πληρωμές σε πιστωτικές κάρτες και δόσεις δανείων, ιδιωτικές ασφάλειες καθώς επίσης λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κινητής τηλεφωνίας.

Όλες οι δαπάνες θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα από μισθούς, άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, επιδόματα, αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις. Επίσης θα παίζει ρόλο η περιουσιακή κατάσταση, τα έργα τέχνης που έχει κάποιος φορολογούμενος στην κατοχή του, τα κοσμήματα και οι καταθέσεις.