Ισχυρές πιέσεις για τέταρτη συνεχή ημέρα δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το διεθνές κλίμα και η εγχώρια αβεβαιότητα οδηγούν τον Γενικό Δείκτη κάτω από το τεχνικό όριο των 440 μονάδων.

Παράλληλα οι μαζικές ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο εντείνουν τις απώλειες και προλειαίνουν το έδαφος ακόμη και για τις 400 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό με ισχυρές απώλειες που φτάνουν έως και το 20%Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 428 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 4,59%. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό με ισχυρές απώλειες που φτάνουν έως και το 20%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν συλλήβδην αρνητικά πρόσημα. Ο τζίρος ανέρχεται στα 21,98 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αγορά κινείται με την προσοχή στραμμένη στις ξένες αγορές και παράλληλα στις αλλαγές που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα τα μεσάνυχτα στη σύνθεση των δεικτών του MSCI, προσδοκώντας σε κάποιο νέο που θα μπορούσε να σπάσει την πτωτική τροχιά των τελευταίων συνεδριάσεων.

Και μόνον η παράθεση του αρνητικού ρεκόρ του Χ.Α, που με τη χθεσινή έκανε το 7×7 σε πτωτικές συνεδριάσεις, φτάνει για να αποτυπώσει τις διαθέσεις των επενδυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα στην Ευρώπη, συνεχίζονται οι πιέσεις με επίκεντρο τις τράπεζες αλλά και τις εταιρείες ενέργειας με όλους τους κύριους δείκτες να χάνουν πάνω από 3%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών, εξαιτίας της πτώσης των τραπεζικών και των μεταλλευτικών μετοχών,ενώ η Societe Generale επίσης υποχωρεί ύστερα από την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων.

Ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν ο τραπεζικός που υποχωρούσε κατά 5,9%. Αυτή την εβδομάδα, έχει σημειώσει πτώση πάνω από 10% εν μέσω ανησυχιών για την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και επιτοκίων που έχει πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τον τραπεζικό κλάδο. Από τις αρχές του 2016 καταγράφει πτώση κατά 28%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες ανάμεσα στις τράπεζες κατέγραφε η Societe Generale, που υποχωρούσε κατά 12,8%, ύστερα από την ανακοίνωση χαμηλότερων των αναμενόμενων καθαρών κερδών για το τέταρτο τρίμηνο.

Οι σουηδικές τράπεζες όπως η Svenska Handelsbanken, η Swedbank και η Nordea Bank κατέγραφαν απώλειες 3,6-5%, επεκτείνοντας την πτώση τους μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μειώσει το επιτόκιο ρέπο κατά 15 μονάδες βάσης στο -0,50%.

Το πρωί της Πέμπτης συνεχίστηκε ο «κατήφορος» και στην Ασία. Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2012 έκλεισε σήμερα ο Hang Seng, «βουτιά» 2,9% για τον Kospi στην Κορέα, καθώς οι αγορές άνοιξαν μετά από τριήμερη διακοπή λόγω της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Κλειστή παρέμεινε σήμερα η αγορά στην Ιαπωνία.

Κάτω από τα 27 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται το αργό πετρέλαιο, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές και έντονης ανησυχίας για το ενδεχόμενο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου καταγράφουν πτώση 2,55% στα 26,75 δολ. το βαρέλι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης