Πάνω από 7.000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Όπως τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υποβολές αιτήσεων μέσω της διαδικτυακής πύλης www.energo-eke.gr συνεχίζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και μέσα στο πλαίσιο του αρχικού σχεδιασμού.

«Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε το προηγούμενο Σάββατο και έως το τέλος της Παρασκευής συμπληρώθηκαν ηλεκτρονικά 7.017 αιτήσεις» δήλωσε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι «η σχετική διαδικασία προχωρεί ομαλά και χωρίς προβλήματα».

​Το 5% του πληθυσμού των δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δικαιούται το επίδομα
Από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, 5.189 υποβλήθηκαν οριστικά και 1.828 παραμένουν σε κατάσταση προσωρινής αποθήκευσης στο σύστημα. Έπειτα από τον έλεγχο της πρώτης ομάδας των κριτηρίων κρίθηκαν αποδεκτές 3.836 αιτήσεις, οι οποίες αφορούν 6.527 δικαιούχους.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των δικαιούχων την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της εφαρμογής αγγίζει το 5-6% του πληθυσμού των 13 δήμων, οι οποίοι έχουν επιλεγεί για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος.

Το ποσοστό αυτό βρίσκεται κοντά σε εκείνο που υπολογίστηκε κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, από τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αναμένεται να ωφεληθεί ποσοστό 7% του πληθυσμού, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 700.000 άτομα. Ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί όριο, αφού όλες οι αιτήσεις δικαιούχων που πληρούν τα κριτήρια του νόμου θα ικανοποιηθούν, διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι έχουν διασφαλισθεί οι σχετικές πιστώσεις.

​«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα»«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει από τη μεταπολίτευση έως σήμερα και από τα πιο εξελιγμένα συστήματα στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι «στόχος του προγράμματος είναι η κοινωνική και εργασιακή επανένταξη». Το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος περιλαμβάνει δέσμη παροχών στην οποία περιλαμβάνονται εισοδηματική ενίσχυση, συνοδευτικές υπηρεσίες και επανένταξη στην εργασία μέσω συμβουλευτικής και κατάρτισης. «Είναι σημαντικό ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές γίνονται μέσα σε ένα δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον, παρά το οποίο το κοινωνικό πρόσωπο της Ελλάδας γίνεται καλύτερο» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Οι περισσότερες αιτήσεις έχουν υποβληθεί στους δήμους Καλλιθέας (1.259), και Χαλκιδέων (1.137 ). Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους 11 δήμους, 188 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στον δήμο Ερμούπολης, 756 στον δήμο Ιωαννίνων, 272 στον δήμο Μαλεβιζίου, 315 στον δήμο Τρίπολης, 588 στον δήμο Καρδίτσας, 195 στον δήμο Έδεσσας, 185 στον δήμο Σάμου, 755 στον δήμο Μεσολογγίου, 121 στον δήμο Λευκάδος, 497 στον δήμο Δράμας και 259 στον δήμο Γρεβενών.

Όσον αφορά την ηλικία των ενδιαφερομένων, το 39,6% των επιλεγμένων αιτήσεων αφορά δικαιούχους 30-44 ετών, το 35,8% άτομα 45-64 ετών και μόλις το 1% αφορά ενδιαφερομένους άνω των 75 ετών.

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα πάρετε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Ξεκινάει πιλοτικά το Κοινωνικό Εισόδημα