Ένα μείγμα μεγάλης θλίψης και αυξανόμενης ανησυχίας προκαλούν τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο του επικεφαλής της PIMCO, Mohamed El Erian, που δημοσιεύεται σήμερα στο CNBC.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η ανεργία στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 25,4% τον Αύγουστο, ενώ πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι για τις ηλικίες 15-24 το ποσοστό διαμορφώνεται σε 58%.

Στο άρθρο του, ο Εl Erian σχολιάζει ότι «υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να πιστεύει κανείς ότι στο μέλλον τα στοιχεία θα είναι ακόμη χειρότερα. Πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλεί λύπη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινωνία θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πλήγμα, εάν αυτά τα ποσοστά ανεργίας διατηρηθούν. Διαβλέπει, επίσης, ότι το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μία «χαμένη δεκαετία» ή και σε μία «χαμένη γενιά».

Οι δραματικοί τόνοι στο άρθρο του El Erian ανεβαίνουν, όταν διαπιστώνει ότι η αντίδραση του ελληνικού λαού μπορεί να πάρει διαστάσεις, που η πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία δεν έχει ξαναδεί, και αυτό έχει οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πρόσφατη έρευνα μεταξύ των επικεφαλής οικονομικών διευθυντών μεγάλων ομίλων και εταιρειών, όπου διατυπώνεται η ανησυχία ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά ότι «οι πρόσφατες εμπειρίες στην Αίγυπτο και στην Τυνησία έχουν δείξει ότι ένα κίνημα νεολαίας μπορεί να πετύχει πολλά, ειδικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διευκολύνουν τον συντονισμό των κινητοποιήσεων».

«Εξετάζοντας προσεκτικά τα στοιχεία και το τι κάνει για αυτά η Ελλάδα και η Ευρώπη, είναι δύσκολο να μπορέσει να σκεφτεί κανείς θετικά για το μέλλον» επισημαίνει.

«Η θλίψη και η ανησυχία μου δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με σοβαρό πρόβλημα ανεργίας» διευκρινίζει. Μάλιστα, αναφέρει ότι τα ποσοστά ανεργίας των νέων έχουν ξεπεράσει το 50% στην Ισπανία και το 35% σε Ιταλία και Πορτογαλία.

Τέλος, ο El Erian κλείνει το άρθρο του με την εκτίμηση ότι: «Η ελληνική τραγωδία θα μας συνοδεύει για αρκετό ακόμα καιρό».

Επιμέλεια: Aννίτα Τριανταφυλοπούλου