Ως ανάσα στην ελληνική οικονομία και τις τράπεζες χαρακτηρίζεται η σημαντική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δώσει 2,3 δισ. ευρώ στα τραπεζικά ιδρύματα, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 83 δισ. ευρώ από 80,7 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγωνιά για τις τράπεζες στην Ελλάδα, καθώς έχουν φύγει τους τελευταίους δύο μήνες πάνω από 11 δισ. ευρώΜε αυτή την απόφαση, κρατείται το «μαξιλάρι» ρευστότητας στα 3 δισ. ευρώ για μία εβδομάδα και θα υπάρξει νέα απόφαση την επόμενη Τετάρτη.

Η απόφαση Ντράγκι και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη εν μέσω των φημών για πολύ βαρύ κλίμα στις διαπραγματεύσεις και όσων έγιναν τις τελευταίες ώρες με τη συνάντηση της τριμερούς.

Είναι προφανής επίσης η προσπάθεια που γίνεται από την ΕΚΤ να προστατευτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις σημαντικές εκροές καταθέσεων λόγω της αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι φανερό ότι αγωνιά για τις τράπεζες στην Ελλάδα, καθώς έχουν φύγει τους τελευταίους δύο μήνες πάνω από 11 δισ. ευρώ. Επομένως, δικαιολογείται και η αύξηση – μαμούθ της ρευστότητας για την εβδομάδα αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΕΚΤ: Κίνδυνος για την Ελλάδα αν δεν καταλήξει σε συμφωνία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της έκρουσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ‘Αρντο Χάνσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΚΤ, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στην εφημερίδα Wall Street Journal, θα μπορούσε να αναγκασθεί να επανεξετάσει τους όρους χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση του χρέους της Ελλάδας ή αν οι τράπεζές της δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσκομίσουν επαρκή ενέχυρα.

Ο Άρντο Χάνσον, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, δήλωσε ότι ηΤον κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της έκρουσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ χορήγηση της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες βασίζεται σε κανόνες. «Εξαρτάται από δύο παράγοντες: Η βοήθεια δίνεται σε φερέγγυες τράπεζες με επαρκή ενέχυρα», σημείωσε. «Εξετάζουμε τα θέματα της φερεγγυότητας των τραπεζών και της ποιότητας των ενεχύρων κάθε εβδομάδα και, εάν αυτά είναι εντάξει, δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε βάση να ληφθεί διαφορετική απόφαση», συνέχισε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Αλλά αν τα πράγματα αλλάξουν, εάν η ποιότητα των ενεχύρων ή η (προοπτική) βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλάξει, τότε αυτά τα λαμβάνεις υπόψη και επαναξιολογείς».

Τα σχόλια αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπονοούν ότι το ελληνικό πρόγραμμα του ELA – που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αναλαμβάνει και τον πιστωτικό κίνδυνο – θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, εάν η Ελλάδα αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να ασκήσει βέτο στη χορήγηση του ELA με μία πλειοψηφία δύο τρίτων. Εάν το ελληνικό πρόγραμμα λήξει στο τέλος Ιουνίου χωρίς να υπάρχει μία νέα συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές, η αξία των ελληνικών στοιχείων ενεργητικού πιθανότατα θα μειωνόταν, πλήττοντας έτσι την ποιότητα των ενεχύρων που προσκομίζουν οι ελληνικές τράπεζες στην κεντρική τράπεζα για να λάβουν χρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης:









σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης