Επιφυλακτικός για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης εμφανίζεται ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποιώντας για επιστροφή του πληθωριστικού κινδύνου, «καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία σταθεροποιείται», αν και καθησύχασε τις αγορές, υπενθυμίζοντας ότι «σε τέτοια περίπτωση η Τράπεζα έχει όλα τα εργαλεία για να δράσει».

Η ΕΚΤ αποφάσισε την Τετάρτη να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο παρέμβασης στο ιστορικό χαμηλό του 1%, με τον Ντράγκι να διευκρινίζει ότι δεν σκοπεύει προς το παρόν να αναστείλει την πολιτική τόνωσης της ρευστότητας στην Ευρωζώνη που εφαρμόζει η ΕΚΤ από τα τέλη της περασμένης χρονιάς. Άφησε να εννοηθεί επίσης ότι, παρά τη διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων από το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στο οποίο βρίσκονται.

Τα νεότερα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης και η όξυνση των ανησυχιών για την ισπανική οικονομία, την τέταρτη μεγαλύτερη της περιοχής, πυροδοτούν τις ανησυχίες ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε ύφεση και επίκειται κλιμάκωση της κρίσης χρέους. Στη συνέντευξη Τύπου ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι «οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται στον κίνδυνο πτωτικών πιέσεων».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει υιοθετήσει έως σήμερα τις προτάσεις της πανίσχυρης Βundesbank να ξεκινήσει τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, θεωρώντας εύθραυστη την οικονομική ανάκαμψη. Ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι επικρατεί ακόμα ο κίνδυνος πτωτικών πιέσεων όσον αφορά στην οικονομική προοπτική.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΕΚΤ χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για απόσυρση των μη συμβατικών μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αν και υπενθύμισε ότι είναι προσωρινά.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο Ντράγκι εκτίμησε ότι θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% το 2013. Για το τρέχον έτος, δήλωσε, «αναμένουμε ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών θα παραμείνουν ευθυγραμμισμένες με τη σταθερότητα των τιμών. Ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να διατηρηθεί πάνω από το 2% το 2012, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι αύξησής του».

«Πονοκέφαλο» για την ΕΚΤ αποτελεί η ευημερία της Γερμανίας, την ώρα που η περιφέρεια συμπιέζεται: ενώ η Ελλάδα, η Ισπανία και οι περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης μάχονται για να αντιμετωπίσουν την ύφεση και την ανεργία που καλπάζει από ρεκόρ σε ρεκόρ, οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γερμανία κερδίζουν τις μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις της τελευταίας 20ετίας.

Τον περασμένο μήνα, στην παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου, ο Μάριο Ντράγκι είχε εκτιμήσει ότι «τα χειρότερα έχουν παρέλθει» για την Ευρωζώνη. Ωστόσο, τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα η κάμψη των βιομηχανικών παραγγελιών τον Μάρτιο, διαψεύδουν την αισιοδοξία του.

Μετά την έμμεση αναγνώριση της ΕΚΤ ότι το φάσμα της ύφεσης απειλεί την Ευρωζώνη, στο «κόκκινο» πέρασαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, ενώ εντάθηκαν οι πιέσεις στο ευρώ και λόγω των προβλημάτων δανεισμού της Ισπανίας στα 1,3135 δολάρια (-1,47%).