Την τροφοδοσία νησιών και κωμοπόλεων με υγροποιημένο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο, μέσω πλωτών εγκαταστάσεων, εξετάζει η διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου..

Παράλληλα, απομακρύνεται η επιλογή κατασκευής σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Καβάλα και στη θέση του εξετάζεται, επίσης, η λύση της πλωτής εγκατάστασης, στην οποία θα αεριοποιείται το υγροποιημένο αέριο για να τροφοδοτήσει το εθνικό δίκτυο ή τις διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα σχέδια που εξετάζονται περιλαμβάνεται η τροφοδοσία της Κρήτης αλλά και μεγάλων νησιών του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Χίος κ.α., για τη λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Στην Καβάλα η κατασκευή του σταθμού συνδέεται αφενός με τον ελληνο – βουλγαρικό αγωγό, που υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2013 και αφετέρου με τις εξελίξεις στον ελληνο – ιταλικό αγωγό.

Συγκεκριμένα, με την κατάληξη που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις με τον Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, για την τροφοδοσία του αγωγού με τις απαιτούμενες ποσότητες αερίου. Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΠΑ και η Ιταλική Edison εξετάζουν κι άλλες πιθανές πηγές εφοδιασμού του αγωγού με αέριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, είναι υπό συζήτηση η κατασκευή υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα της Καβάλας, εφόσον ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση της επένδυσης, δεδομένου ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή έχει παραχωρηθεί στην Ενεργειακή Αιγαίου.

Η αποθήκη, εφόσον κατασκευασθεί, θα έχει δυναμικό 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου και θα καλύπτει την αγορά σε περιόδους αιχμής ή δυσκολιών στον εφοδιασμό.

 Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και με τη ρωσική Gazprom, που είναι ο βασικός προμηθευτής της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο. Η ΔΕΠΑ επιδιώκει μείωση των τιμών για ένα τμήμα τουλάχιστον των ποσοτήτων, ενώ για την επέκταση της σύμβασης προμήθειας (λήγει το 2016) στοχεύει σε ανανέωση για 15 – 20 χρόνια χωρίς σημαντική, τουλάχιστον, επαύξηση των ποσοτήτων που εισάγονται κάθε χρόνο.

Ο λόγος είναι ότι αφενός η αγορά φυσικού αερίου εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις, λόγω και της κρίσης, αφετέρου το ότι ένα τμήμα της αγοράς θα καλυφθεί από ιδιώτες, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης.

Ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί έκαναν ήδη τις πρώτες εισαγωγές υγροποιημένου αερίου εκτός ΔΕΠΑ, ενώ είναι ενδεικτικό ότι και η ΔΕΗ, που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ, αναζητά φορτία υγροποιημένου αερίου για να κάνει ανεξάρτητες εισαγωγές.

Στις στρατηγικές προτεραιότητες της ΔΕΠΑ περιλαμβάνεται η διατήρηση ηγετικής θέσης στην ελληνική αγορά, η προκήρυξη διαγωνισμών για ίδρυση νέων Εταιριών Παροχής Αερίου σε Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, η εξέταση των προοπτικών κίνησης οχημάτων με φυσικό αέριο (πέρα από τα λεωφορεία που ήδη κυκλοφορούν) και η εμπορική δραστηριοποίηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ιταλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης