Στο απογευματινό της σχόλιο, η FXCM αναφέρει ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης έρχονται ξανά στο προσκήνιο, με τις ελπίδες για ανάκαμψη να εξανεμίζονται.

Το σχόλιο έχει ως εξής:

Ανατρέπεται η θετική εικόνα των αγορών με το ευρώ να δέχεται πιέσεις υποχωρώντας κάτω από τα 1,3000 δολάρια εν μέσω δύο δημοπρασιών στη Γερμανία και την Πορτογαλία αλλά και οικονομικών ανακοινώσεων από το μέτωπο της μεταποίησης και του πληθωρισμού. Η μεταποίηση υπηρεσιών στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να παραμένει σε περιβάλλον συρρίκνωσης (κάτω από τις 50 μονάδες), ενώ σε επίπεδο τριμήνου βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδα από το 2009. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,8% το Δεκέμβρη από το 3,0% τον προηγούμενο μήνα. Η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων διευκολύνει την επιλογή της ΕΚΤ για μια ακόμα μείωση των επιτοκίων.

Τα οικονομικά στοιχεία στη Ζώνη του Ευρώ υπενθυμίζουν τα δυσεπίλυτα προβλήματα της Ευρώπης και το ρίσκο της ύφεσης γεγονός που μακροπρόθεσμα θα επιβαρύνει το επενδυτικό συναίσθημα. Ακόμα υπενθυμίζουν ότι καλώς ή κακώς η Ευρωζώνη περιλαμβάνει οικονομίες δύο ταχυτήτων, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες κοινής πολιτικής τη στιγμή που προωθούνται οι διαδικασίες της νομισματικής ενοποίησης. Το χάσμα ανάμεσα στις διάφορες χώρες είναι εμφανές αν κοιτάξει κανείς τα στατιστικά οικονομία στοιχεία: ενδεικτικά η ανεργία στη Γερμανία μειώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από την επανένωση τη στιγμή που στην Ισπανία ξεπερνά το 22%.

Την ίδια στιγμή εφημερίδα τάραξε τα νερά στις αγορές ομολόγων διευρύνοντας τις αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων, αναφέροντας ότι η Ισπανία έχει ζητήσει την είσοδό της στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε το 5,4%.

Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί τους επενδυτές είναι αυτό της Ουγγαρίας με τη χώρα να μην καταφέρνει να αποσπάσει νέα κεφάλαια από το ΔΝΤ. Ως αποτέλεσμα το ουγγρικό φιορίνι υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Ελβετία όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατέχουν ουγγρικά κρατικά ομόλογα και μια χρεοκοπία της χώρας που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς της χρηματοδότηση του ΔΝΤ, θα ήταν καταστροφική.

Στο επίκεντρο σήμερα βρέθηκαν και οι δύο δημοπρασίες ομολόγων στη Γερμανία και την Πορτογαλία. Η πρώτη άντλησε 4,1 δισ. ευρώ, πάνω από το στόχο με επιτόκιο μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία του Νοεμβρίου (1,93% από 1,98%). Η δεύτερη άντλησε 1 δισ. ευρώ από έντοκα 3 μηνών με ελαφρώς χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με την προηγούμενη φορά.

Το δολάριο ενισχύεται σήμερα σε σχέση με τα νομίσματα ρίσκου. Το ευρώ υποχωρεί και πάλι κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 γεν, ενώ ήδη από τις ασιατικές αγορές τα commodity currencies διορθώνουν σε σχέση με το δολάριο μετά το ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών.