Σε δυσθεώρητα ύψη κυμαίνεται το παγκόσμιο χρέος μετά την «εκτόξευση» που σημειώθηκε το 2016, την ώρα που ανοίγει όλο και περισσότερο η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων. Ο παγκόσμιος πλούτος συσσωρεύεται στα χέρια όλο και πιο λίγων, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε διάφορες περιοχές της Γης να βρίσκεται αντιμέτωπο με τη φτώχεια, την πείνα και τη δίψα.
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 7,6 τρισ. δολάρια το 2016 σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 7,6 τρισ. δολάρια το 2016 σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Το χρέος ανερχόταν στο 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2015.
Νέα χρέη
Το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών κατέγραψε μια «θεαματική άνοδο» στα 55 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2016 ή το 215% του ΑΕΠ τους. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εταιρικά χρέη που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με την έκθεση του IIF.
Στις αναπτυσσόμενες αγορές εκδόθηκε νέο χρέος αξίας σχεδόν 40 τρισ. δολαρίων από το 2006 έως το 2016, γεγονός που σηματοδοτεί μια ταχεία αύξηση, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το νέο χρέος που εκδόθηκε από το 1996 μέχρι το 2006 ανερχόταν χονδρικά σε 9 τρισ. δολάρια, κατά την ίδια πηγή. Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 70 τρις και πλέον την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας σε ένα ποσό δίχως ιστορικό προηγούμενο, επεσήμανε το IIF.
To μισό χρέος στις ανεπτυγμένες χώρες
Στις ανεπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί ένα ποσό που ανέρχεται σε 160 τρισ. δολάρια, δηλαδή η μερίδα του λέοντος του παγκόσμιου χρέους, που έφθασε σε ύψος σχεδόν τετραπλάσιο (390%) του ΑΕΠ τους συνδυαστικά.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου, μεγάλο μέρος της αύξησης του χρέους των ανεπτυγμένων κρατών ($32 τρις) οφείλεται στις κυβερνήσεις, με το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να υπερδιπλασιάζεται από το 2006. Η Ιαπωνία και οι ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη είδαν το κρατικό χρέος τους να αυξάνεται κατά περίπου 50%.