Τις τελευταίες εβδομάδες οι διευθύνοντες σύμβουλοι των γαλλικών εταιρειών εκπέμπουν ηχηρό σήμα κινδύνου, προειδοποιώντας πως η οικονομία της χώρας και δεύτερη ισχυρότερη της Ευρώπης μετά τη γερμανική, εκτροχιάζεται επικίνδυνα.

Όταν πρόσφατα κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί κάλεσαν τον François Hollande να επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble έσπευσε να υποστηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο στο Βερολίνο, λέγοντας πως είναι λάθος να αποκαλούμε τη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία «ασθενή» της Ευρώπης.

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Γαλλίας όμως, δεν συμφωνούν με τον Schaeuble και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιοδικό l’Express και δημοσιεύεται σήμερα 15 Νοεμβρίου, ο CEO της δεύτερης μεγαλύτερης ασφαλιστικής της Ευρώπης Axa, Henri de Castries, προειδοποίησε πως η Γαλλία χάνει ταχύτατα έδαφος έναντι όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά σχεδόν όλων των Ευρωπαίων γειτόνων της. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το 2013 και το 2014 να μας ξεπεράσουν οικονομίες όπως η ισπανική, η ιταλική και η βρετανική», είπε χαρακτηριστικά ο de Castries.

Στις 5 Νοεμβρίου, ο βετεράνος Γάλλος επιχειρηματίας Louis Gallois έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση -ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης- που κάνει λόγο για «θεραπεία σοκ» ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας.

Επίσης, στις 28 Οκτωβρίου μια ομάδα 98 Γάλλων CEOs δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή προς τον Hollande, όπου ανέφεραν πως οι δημόσιες δαπάνες, οι οποίες διαμορφούμενες στο 56% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αποτελούν τις υψηλότερες στην Ευρώπη, «δεν μπορούν πλέον να υποστηριχθούν». Η επιστολή υπεγράφη από τους διευθύνοντες συμβούλους σχεδόν όλων των μεγάλων εταιρειών της Γαλλίας. (Οι λίγες εξαιρέσεις περιλαμβάνουν την εταιρεία ενέργειας Electricité de France που ελέγχεται από το κράτος).

Η δημόσια αντίδραση είναι πράγμα ασυνήθιστο για τα ήθη της γαλλικής πολιτικής η οποία έχει την τάση να ασκεί πιέσεις παρασκηνιακά και να αποφεύγει τη δημόσια κριτική. Αυτό ίσως να μην προκαλεί τόσο μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι πολλοί CEOs κάθισαν στα ίδια θρανία με τους κορυφαίους πολιτικούς της χώρας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εργάζονταν για την κυβέρνηση πριν μεταπηδήσουν στον επιχειρηματικό στίβο.

Ο De Castries ήταν συμμαθητής του Hollande στο σχολείο Ecole Nationale d’Administration για τη γαλλική ελίτ, ενώ ο Serge Weinberg, επικεφαλής του φαρμακευτικού γίγαντα Sanofi και ένας από τους υπογράψαντες την επιστολή της 28ης Οκτωβρίου, είχε εργαστεί στο παρελθόν για τον Σοσιαλιστή υπουργό Εξωτερικών Laurent Fabius.

Τα προβλήματα για τα οποία διαμαρτύρονται οι επιχειρηματίες δεν είναι καινούρια. Η βαριά φορολογία και οι υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που επιβάλλει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις υψηλές κρατικές δαπάνες, έχουν διαβρώσει την εταιρική κερδοφορία.

Στην συνέντευξή του στην l’Express, ο de Castries αναφέρει πως κατά μέσο όρο οι κρατικές επιβαρύνσεις που επωμίζεται η εταιρεία του για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τις καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου. Το κόστος εργασίας στη Γαλλία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, μετά του Βελγίου, καθώς οι εταιρείες πέφτουν θύματα των άκαμπτων και εξαιρετικά περίπλοκων κανόνων εργασίας. Ως εκ τούτου, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας των γαλλικών επιχειρήσεων έχουν συρρικνωθεί σχεδόν κατά 40% την τελευταία δεκαετία, ενώ στη Γερμανία -όπου εφαρμόστηκαν επίπονες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά- τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί κατά το ίδιο ποσοστό.

Με την Ευρώπη βυθισμένη σε οικονομική κρίση, οι Γάλλοι πολίτες εισπράττουν σήμερα τα δυσάρεστα αποτελέσματά της. Οι εταιρείες απολύουν προσωπικό, ωθώντας την ανεργία σε υψηλό 13 ετών και πάνω από το 10%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό της Γερμανίας. Μετά από τρία τρίμηνα μηδενικής ανάπτυξης, η γαλλική οικονομία δείχνει να εισέρχεται σε ύφεση.

Την ίδια στιγμή, η κρίση έχει αναγκάσει άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -την ιταλική για παράδειγμα- να πραγματοποιήσουν τις πολυπόθητες μεταρρυθμίσεις. Όπως επισημαίνει στην έκθεσή του ο Gallois, η Γαλλία έχει «απαγκιστρωθεί» από την ευρύτερη οικονομική πραγματικότητα. Ο ίδιος κατέγραψε 22 προτάσεις που περιλαμβάνουν μια μείωση κατά 30 δισ. ευρώ των φόρων των μισθωτών υπηρεσιών, τη χαλάρωση της εργασιακής νομοθεσίας, καθώς και την άρση της απαγόρευσης για την εξερεύνηση σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση Hollande δεν ανταποκρίθηκε στην πλειονότητα των προτάσεων αλλά δήλωσε ότι θα θεσπίσει προσωρινές φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις ύψους 20 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Οι επιχειρηματίες δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα. Μια προσωρινή φοροελάφρυνση δεν θα «μειώσει διαρθρωτικά το κόστος εργασίας» ούτε θα περιορίσει τα διοικητικά βάρη των επιχειρήσεων, δήλωσε στις 10 Νοεμβρίου σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ο Michel Landel, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών εστίασης Sodexo.

Οι επιχειρήσεις παραπονιούνται επίσης για τη διαδικασία υποβολής αίτησης για φορολογικές ελαφρύνσεις που θα προστεθεί στην ήδη επαχθή γραφειοκρατία. «Το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να περιπλέκουν τον μηχανισμό για τη μείωση των κοινωνικών εισφορών», τόνισε στη συνέντευξή του στην l’Express, ο de Castries.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου