Στη σωστή τροχιά βρίσκεται το κυπριακό μνημόνιο σύμφωνα με την Εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Σε τηλεφωνική διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης, είπε ότι όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί με απόλυτη επιτυχία ενώ οι προβλέψεις σε σχέση με την ύφεση είναι καλύτερες από τις αρχικές προβλέψεις.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου έκανε λόγο για πρόοδο και σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές. Σε ότι αφορά τις διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη αξιολόγηση, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Αυτό επέτρεψε την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων με την Κυβέρνηση να βρίσκεται εντός του οδικού χάρτη που έχει οριστεί», είπε χαρακτηριστικά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη

Η οικονομική κατάσταση πρόσθεσε, παραμένει δύσκολη, παρόλο που η ύφεση είναι μικρότερη από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, είπε, οι επιδόσεις θα κινηθούν κοντά στο 7,7%, δηλαδή κατά 1% λιγότερο από ότι είχαμε αρχικά προβλέψει.

«Ο τουρισμός και οι υπηρεσίες γενικότερα έχουν αποδειχθεί σχετικά ανθεκτικές ενώ η εμπιστοσύνη συνεχίζει να βελτιώνεται σταδιακά. Οι απευθείας επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα είναι ένα θετικό σημάδι», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την ανάγκη για μείωση των ψηλών επιπέδων του χρέους στον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι η παραγωγή θα συρρικνωθεί κατά 4,8% το 2014 για να ανακάμψει στη συνέχεια αρχής γενομένης από το 2015. «Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν αυτές τις προοπτικές παραμένουν σημαντικοί», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικά άλματα στον τραπεζικό τομέα

Πρόσθεσε ότι οι αρχές έχουν κάνει σημαντικά άλματα σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Η Ελληνική Τράπεζα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με επιτυχία με ιδιωτικά κεφάλαια και ξένες επενδύσεις χωρίς κρατική βοήθεια. Η Τράπεζα Κύπρου, επισήμανε, έχει νέο ΔΣ και νέο Διευθύνων Σύμβουλο και έχει αρχίσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης το οποίο έχει στόχο να καταστήσει την τράπεζα επικερδή στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Δεν θα συμμετέχουν οι καταθέτες στην ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού

Σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, είπε ότι τα χρήματα για αυτό το σκοπό βρίσκονται ασφαλισμένα σε ξεχωριστό λογαριασμό και δεν θα χρειαστεί η συμβολή των καταθετών. Επισήμανε επίσης ότι ο Συνεργατισμός έχει νέο ΔΣ και βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο αναδιάρθρωσης ενώ ήδη τέσσερα ιδρύματα έχουν συγχωνευτεί.

Πρόσθεσε ότι αυτό που βλέπουμε τώρα ως κύρια πρόκληση, είναι την διόρθωση των ισολογισμών των τραπεζών και την επαναφορά της εμπιστοσύνης των καταθετών.

«Αυτό είναι κλειδί ούτως ώστε να μπορούν να δοθούν ξανά πιστώσεις στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που είναι απαραίτητο για την οικονομική ανάκαμψη. Η επιμελής εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα είναι σημαντική και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης των δανείων των βιώσιμων δανειοληπτών που το έχουν ανάγκη, καθώς και την αποθάρρυνση των στρατηγικών χρεοκοπιών», είπε.

Σε ότι αφορά τους περιορισμούς τόνισε ότι θα πρέπει να παραμείνουν χαλαροί στη βάση του προκαθορισμένου οδικού χάρτη διασφαλίζοντας την οικονομική σταθερότητα. Οι αρχές, πρόσθεσε θα πρέπει να ενισχύσουν την εποπτεία και την νομοθεσία σε ότι αφορά την εφαρμογή των κανονισμών κατά του βρώμικου χρήματος.

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% στα δημοσιονομικά

Για τις δημοσιονομικές επιδόσεις είπε ότι παρέμειναν ισχυρές, λέγοντας ότι οι αρχές έχουν διατηρήσει ένα σωρευτικό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7% περίπου του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Δεδομένων των όσων έγιναν μέχρι σήμερα, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να είναι κατά 1% μικρότερο από τις αρχικές προβλέψεις. Το 2014 ο προϋπολογισμός θα είναι συντηρητικός και η επιδίωξη είναι να προωθηθούν τα υπόλοιπα μέτρα εξυγίανσης που απαιτούνται ώστε να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 4% επί του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο θα είναι αρκετό για να παραμείνει το δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά», τόνισε.

Διαρθρωτικές αλλαγές για να προχωρήσουν και οι ιδιωτικοποιήσεις

Για πρόοδο έκανε λόγο και σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές. Είπε ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει την φοροσυλλεκτική ικανότητα του κράτους μέσω διαφόρων μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί. «Πρόοδος έχει γίνει και σε ότι αφορά την μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες λόγω των οικονομικών συνθηκών. Αυτές οι προσπάθειες χρειάζεται να συνεχίσουν και να ενισχυθούν με επιπλέον μέτρα ώστε να προχωρήσει και η ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων τις προσεχείς εβδομάδες», τόνισε.

«Καλωσορίζουμε την εφαρμογή του σκληρού προγράμματος από τις αρχές μέχρι στιγμής. Παρ ‘όλα αυτά δεδομένων και των σημαντικών κινδύνων που βρίσκονται μπροστά η έγκαιρη και συνεχιζόμενη εφαρμογή του προγράμματος είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτύχει το πρόγραμμα», τόνισε.

Καταλήγοντας είπε ότι τα συμπεράσματα αυτής της αξιολόγησης θα εξεταστούν από το Eurogroup, το ΕΜΣ και το ΔΝΤ τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Η αποδοχή του από όλους τους πιο πάνω οργανισμούς, είπε, θα ανοίξει τον δρόμο για την αποδέσμευση 100 εκ, ευρώ από τον ΕΜΣ και 86 εκ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Πηγή: sigmalive
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης