Συνεχίζονται οι χαμηλές πτήσεις στον κόσμο της κτηματαγοράς, καθώς παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για εξισορρόπηση των τιμών και αύξηση της ζήτησης η αξία των ακινήτων υποχώρησε εκ νέου μέσα στο 2014.

Εκτιμάται πως οι τιμές των κατοικιών έπεσαν κατά μέσο όρο γύρω στο 10%, ποσοστό που σε ορισμένες περιοχές άγγιξε ακόμα και το 20%. Η εξέλιξη αυτή πηγαίνει πίσω αρκετούς μήνες την ανάκαμψη της κτηματαγοράς, η οποία προβλεπόταν να ξεκινήσει το α΄ εξάμηνο του 2015.

​Με νέα δραματική υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων, κατά μέσο όρο γύρω στο 10% αλλά σε πολλές περιοχές πάνω από 20%, έκλεισε το 2014

Η είδηση έρχεται εν μέσω πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Οι φόβοι για αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χορηγήσει δάνεια, το ελάχιστο ενδιαφέρον ιδιωτών για δανεισμό και η αύξηση των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων συνεχίζουν να επηρεάζουν άμεσα το ελληνικό real estate. Πλέον υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων τα οποία έχουν απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προσφέρονται ακόμη και… δωρεάν. Και παρ’ όλα αυτά να μην υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για να αναλάβουν τα έξοδα συντήρησης και τους φόρους που συνοδεύουν το εκάστοτε ακίνητο.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας. Σπίτια πωλούνται για 3.000 ευρώ (τιμή η οποία αντιστοιχεί σ’ ένα τ.μ. για κατοικία στα βόρεια προάστια), βάζοντας… μέσα τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι είχαν διαθέσει σημαντικό κεφάλαιο για την αγορά τους πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ημιυπόγεια γκαρσονιέρα στην Κυψέλη, η οποία πωλείται προς 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν 7,8% τους πρώτους 9 μήνες του 2014 έναντι μείωσης κατά 10,9% το 2013. Από το 2008 έως το γ΄ τρίμηνο φέτος οι τιμές μειώθηκαν κατά 37,1%. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και στα παλαιότερα και μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις ακριβές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, εκπρόσωποι της κτηματαγοράς χαρακτηρίζουν εξαιρετικά μειωμένο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την αγορά ακινήτων, συνδέοντας άμεσα την κατάσταση αυτή με την πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών. Η διαφαινόμενη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τα σενάρια για την «επόμενη μέρα» αποθάρρυναν τους επενδυτές, κι έτσι δεν προχώρησαν σε αγορές το β΄ εξάμηνο του 2014.

Το πότε θα έρθει η ανάκαμψη της κτηματαγοράς παραμένει ερώτημα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη εξαρτάται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», από την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα. Μέχρι τότε οι ευκαιρίες για όσους διαθέτουν… κομπόδεμα είναι πολλές.