Η τελευταία ελληνική καπνοβιομηχανία απειλείται πλέον με λουκέτο, αφού ο υποψήφιος επενδυτής, που είχε προκριθεί από τον διεθνή διαγωνισμό, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή απέσυρε το ενδιαφέρον του για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του συνεταιριστικού κολοσσού της Ξάνθης.
Οι 290 εργαζόμενοι και οικογένειές τους μένουν κυριολεκτικά στον αέρα με ορατό, περισσότερο από ποτέ, το φάσμα της ανεργίας.
Ο ινδικός όμιλος Bomidalla απέσυρε το ενδιαφέρον του για την εξαγορά της εταιρείας.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ Δημήτρης Πράτσος, προσθέτοντας ότι: «Η πρωτοβουλία περνά πλέον στους μετόχους».
Αφορμή για τη δραματική και μάλλον οριστική στάση του ινδικού ομίλου, τη στιγμή που είχε επέλθει συμφωνία με τον βασικό μέτοχο της ΣΕΚΑΠ, την ΑΤΕΒΑΝΚ, στάθηκε η αρνητική στάση της ΣΕΚΕ, που για τις δικές της μετοχές ζητούσε από τους Ινδούς ξεχωριστό και μάλλον υπερβολικό τίμημα.
Οι εκπρόσωποι του ομίλου Bomidalla, που είχαν δεσμευθεί για συνολική επένδυση (μαζί με το τίμημα της εξαγοράς) πάνω από 70 εκατ. ευρώ, θεώρησαν εκβιαστική τη στάση αυτή και έπειτα από σχετική σύσκεψη στην Ινδία αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην εξαγορά της ΣΕΚΑΠ.
Ουσιαστικά ακυρώθηκε η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση που θα μπορούσε να εμφανίσει η κυβέρνηση μετά τις προσπάθειες της Αγροτικής Τράπεζας.
Τώρα, πηγές της ΑΤΕΒΑΝΚ αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός πολύ δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί και, εάν συμβεί αυτό, απαιτείται χρόνος που η ΣΕΚΑΠ πλέον δεν έχει, καθώς ήδη υπολειτουργεί και με μεγάλη δυσκολία αγοράζει τις φοροταινίες που απαιτούνται για τη διακίνηση των προϊόντων της.
Ουσιαστικά ακυρώθηκε από τη στάση της ΣΕΚΕ η παρθενική έλευση ινδικών κεφαλαίων στη χώρα μας, που έφερνε η συμφωνία εξαγοράς της ελληνικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ από τον Ινδό μεγιστάνα Μπομιντάλα Ράμα Κρίσνα, ο οποίος ελέγχει έναν παγκοσμίου διαμετρήματος όμιλο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Απόγονος μιας εκ των πλουσιότερων οικογενειών της Ινδίας ο Μπομιντάλα, μαζί με τα τρία του αδέλφια, ελέγχουν τον πανίσχυρο επιχειρηματικό κολοσσό BBM Bommidala Group, στον οποίο ανήκει η εταιρεία Bommidala Enterprises Pvt που αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ.
Ο ινδικός όμιλος που έφθασε στο παρά πέντε να αποκτήσει τη θρακιώτικη καπνοβιομηχανία, πέραν της δραστηριοποίησής του στον χώρο των τσιγάρων και του καπνού με πελάτες, όπως η αμερικανική Phillip Morris και η βρετανική Imperial Tobacco, διαθέτει αεροπορική εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες κατασκευής φωτοβολταϊκών στον κόσμο, μεγάλη τεχνική εταιρεία και συμμετέχει σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ινδίας. Επίσης δραστηριοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία, στα τρόφιμα, στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών και στις υπηρεσίες.
Ο Ράμα Μπομιντάλα βρίσκεται στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της BBM Bommidala Group, η οποία ιδρύθηκε πριν από περίπου 60 χρόνια και έχει παρουσία σε πολλές χώρες εκτός Ινδίας, μεταξύ των οποίων τα Αραβικά Εμιράτα, οι Η.Π.Α., η Ισπανία, η Γερμανία, η Κίνα και η Αφρική. Από το 2007 και κάθε χρόνο, η BBM Enterprises, την οποία διευθύνει από το 1996 ο Μπομιντάλα Ράμα Κρίσνα, βραβεύεται ως ο καλύτερος εξαγωγέας κομμένου καπνού από το Υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας. Σύμφωνα με το υπουργείο, η αξία των ινδικών εξαγωγών καπνού έχει αυξηθεί κατά 390% την τελευταία δεκαετία και ανήλθε σε 923 εκατ. δολάρια το τελευταίο έτος. Η ΒΒΜ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας με παρουσία σε 50 χώρες και από το 2001 κατόρθωσε να διευρύνει τον κύκλο εργασιών της από 20 εκατ. δολάρια σε 71 εκατ. το 2011.
Στο χείλος της κατάρρευσης
Η ελληνική καπνοβιομηχανία βρισκόταν μια ανάσα από το χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Μάλιστα, είχε αναστείλει τον τελευταίο μήνα την παραγωγική της λειτουργία ελλείψει ρευστότητας. Τα αποτελέσματα της εταιρείας είχαν επιβαρυνθεί σημαντικά από τη διαχείριση της δυσχερούς κατάστασης στην αγορά του καπνού και των προϊόντων του, επειδή είχε απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στη φορολογία των τσιγάρων, προκειμένου να διατηρήσει σε ανταγωνιστικά επίπεδα τις τιμές των τσιγάρων της.
Η καπνοβιομηχανία με έδρα στην Ξάνθη ιδρύθηκε το 1975 με απόφαση του συνεταιρισμού καπνοπαραγωγών Ελλάδας και το 1980 κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά τα πρώτα σήματα: το «Sekap» και το «Kiretsiler».
Το 1984 λανσάρει το πρώτο ελληνικό blend, το «Cooper», ενώ το 1997, αξιοποιώντας μια ανακάλυψη Ελλήνων επιστημόνων, εισήγαγε στην αγορά το BF που διαθέτει το πρώτο διεθνώς βιολογικό φίλτρο.
Η πρόταση της ινδικής εταιρείας Bommidala Enterprises για την εξαγορά του 50,36% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ έγινε αποδεκτή ως η καλύτερη και προσφορότερη μεταξύ οκτώ ενδιαφερομένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα, τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία από ελληνικής πλευράς είχε αναλάβει ο πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης, με τους εκπροσώπους της ινδικής εταιρείας.
Οι Ινδοί συμφώνησαν να καταβάλουν 25,4 εκατ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα. Το ποσό καλύπτει την αξία μετοχών και τις τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας. Επιπλέον, ο νέος βασικός μέτοχος της καπνοβιομηχανίας δεσμεύτηκε να καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 30 εκατ. ευρώ, στην προγραμματισμένη γενική συνέλευση στις αρχές του επόμενου μήνα, κεφάλαια που θα αξιοποιηθούν για την πλήρη επαναλειτουργία της εταιρείας και την ενίσχυση της παραγωγικής της δραστηριότητας. Με την κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση ο ινδικός όμιλος θα αποκτούσε και την καταστατική πλειοψηφία στην εταιρεία.
Πέραν όμως της κάλυψης της αύξησης του κεφαλαίου της εταιρείας, οι Ινδοί, βάσει του επιχειρηματικού τους σχεδίου, επρόκειτο να επενδύσουν άμεσα κεφάλαια της τάξεως των 17 εκατ. ευρώ για πρόσθετο μηχανολογικό εξοπλισμό, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας, ενώ, εκτός από τη διατήρηση όλων των εργαζομένων (270 άτομα), έχουν προβλέψει την ανάπτυξη 100 νέων θέσεων εργασίας.
Ο δρόμος για την πώληση της ΣΕΚΑΠ άνοιξε τον περασμένο Μάιο, όταν στη γενική συνέλευση της εταιρείας άλλαξε το καταστατικό της καπνοβιομηχανίας, προβλέποντας τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο μετοχικό της κεφάλαιο. Αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον των Ινδών για την εξαγορά της ελληνικής καπνοβιομηχανίας είναι ότι με αυτήν την επένδυση δημιουργούν πύλη εισόδου των προϊόντων της BBM Bommidala όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στόχος του Ινδού επιχειρηματία του ινδικού ομίλου είναι να καταστεί η ΣΕΚΑΠ πρώτη δύναμη στην ελληνική αγορά και να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Αφρικής, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Επιπλέον, στο επίκεντρο του ινδικού ενδιαφέροντος είχε βρεθεί και η αξιοποίηση του βιολογικού φίλτρου biofilter που χρησιμοποιείται στα τσιγάρα BF, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της εταιρείας, με σκοπό την προώθησή του και σε άλλες χώρες.
Επιμέλεια: Μιχάλης Παπανίδης