Διαβάστε στο κείμενο που ακολουθεί το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM:

«USD – Ανοδική αντίδραση για δεύτερη διαδοχικά ημέρα

Αν αναζητάτε μεταβλητότητα, θα τη βρείτε πίσω από τα θεμελιώδη των χρηματοοικονομικών αγορών. Μέχρι και το τέλος της περασμένης εβδομάδας, η αγορά είχε πειστεί για την ευρωπαϊκή προσπάθεια διάσωσης και την ενίσχυση του αμερικανικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, αυτή η αισιοδοξία εξανεμίστηκε, όταν άρχισαν να κυριαρχούν οι αμφιβολίες γύρω από το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και όταν η MF Global κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα. Οι επενδυτές αναζητούν σταθερότητα και ρευστότητα και στρέφονται στο δολάριο.

Έτσι, το αμερικανικό νόμισμα (δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index) σημείωσε το μεγαλύτερο διήμερο ράλι από το 1999, τη στιγμή που ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,5% σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Η αποστροφή ρίσκου από το ξεκίνημα της εβδομάδας ήταν συντριπτική. Αυτό, όμως, δεν εγγυάται την καθιέρωση της πτωτικής τάσης. Οι traders θα έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν αρκετά σημεία αντίστασης για τους δείκτες των κεφαλαιαγορών (S&P 500, DAX, FTSE 100, Nikkei 225, κ.τ.λ.). Δηλαδή, για να διατηρηθεί η αποστροφή ρίσκου, θα πρέπει να συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις των παλιών θέσεων καθώς και να ανοίξουν νέες θέσεις πώλησης.

Κερδοσκοπικές τοποθετήσεις θα μπορούσε να πυροδοτήσει η σημερινή απόφαση της FOMC για τα επιτόκια. Αν και η πιθανότητα ενός QE3 είναι εξαιρετικά χαμηλή, η αγορά τρέφει ακόμα προσδοκίες. Η απουσία αναφοράς στο QE3 δεν βάζει τέλος στην επιρροή αυτού του προγράμματος στήριξης στην αγορά. Αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες είναι ανοιχτοί σε νέα στήριξη, αν αυτή κριθεί απαραίτητη. Επομένως, θα πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, και τις προβλέψεις για την οικονομία.

EUR- Το ελληνικό δημοψήφισμα άσκησε πιέσεις στο ευρώ

Τα δημοσιεύματα δείχνουν ότι οι Έλληνες τάσσονται κατά των πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της Ε.Ε.. Μια αρνητική εξέλιξη του δημοψηφίσματος θα άνοιγε τον δρόμο την αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Βραχυπρόθεσμα αυτό μεταφράζεται σε φόβο για μια κατάρρευση της Ευρωζώνης, αν και μακροπρόθεσμα, εκτιμάται, ότι θα είναι προς το συμφέρον όλων.

GBP- Πτώση της στερλίνας παρά την ενίσχυση του ΑΕΠ

Παρά την καλύτερη από τις προσδοκίες μέτρηση του Α.Ε.Π. γ’ τριμήνου στη Βρετανία, η στερλίνα επιτάχυνε χθες τις απώλειες έναντι του δολαρίου. Κι αυτό γιατί παρά την ενίσχυση του Α.Ε.Π. κατά 0,5%, η συνολική τάση και εικόνα της βρετανικής οικονομίας δεν αλλάζει. Εκτιμάται ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει αρνητική ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο, μετά την υιοθέτηση επίπονων δημοσιονομικών μέτρων.

AUD- Διεύρυνε τις απώλειες λόγω αποστροφής ρίσκου

Αν και η RBA προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων, εκτιμάται ότι αυτός δεν ήταν ο βασικός καταλύτης για την πτώση του δολαρίου Αυστραλίας. Οι πιέσεις στο νόμισμα εκπορεύονται κυρίως από την ευρύτερη αποστροφή ρίσκου.

JPY- ”Κάλυψε” σημαντικό μέρος των απωλειών

Το γιεν κατάφερε να ”καλύψει” μέρος των απωλειών έναντι του ευρώ, του ελβετικού φράγκου και των δολαρίων Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο φόβος της παρέμβασης δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη συνταρακτική επιρροή του επενδυτικού συναισθήματος. Η ισοτιμία USDJPY παραμένει στο επίκεντρο.

CHF- Προβληματίζει το ελβετικό φράγκο

Το ελβετικό φράγκο άρχισε πάλι να ενισχύεται έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Και αυτό προκαλεί ανησυχίες στην Τράπεζα της Ελβετίας. Είναι πιθανό να δούμε νέα σύνδεση της ισοτιμίας EURCHF, όταν αυτή ”πιάσει” το 1,20 και όταν το ζεύγος USDCHF σημειώσει σφοδρή υποχώρηση.

ΧΡΥΣΟΣ- Ανακάμπτει το πολύτιμο μέταλλο

Ενδιαφέρουσα ήταν η χθεσινή συνεδρίαση για το χρυσό. Κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος λόγω αποστροφής ρίσκου. Παρ’ όλα αυτά, δεν είμαστε τόσο σίγουροι για τις κινήσεις του πολύτιμου μετάλλου και αν αυτές θα διαρκέσουν».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη