«Περιμένουμε να δούμε περαιτέρω καθοδικές αναθεωρήσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, John Lipsky, μιλώντας σε υπουργούς Πετρελαίου και διευθύνοντες συμβούλους πετρελαϊκών, που παρευρέθηκαν στο συνέδριο του OPEC.
Ο Lipsky δήλωσε ότι το Ταμείο θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία σε μερικές εβδομάδες, δεν έδωσε όμως περαιτέρω λεπτομέρειες. Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ προέβλεψε συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,5% το 2009.

«Εκτιμούμε ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, για να έχουμε σαφή δείγματα ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας», συμπλήρωσε ο Lipsky.
Ο Lipsky πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που η ανάκαμψη αρχίσει, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι ήπια και δε θα συναντήσουμε ξανά τα υπερβολικά επίπεδα που σημειώθηκαν μέσα στη δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο δ΄ τρίμηνο, η οικονομική δραστηριότητα στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, μειώθηκε δραματικά κατά 7%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ σε ένα τρίμηνο», ανέφερε ο Lipsky.
Σε ερώτηση για το αν το ΔΝΤ πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομία έχει φτάσει στον πάτο, ο Lipsky απάντησε: «Φοβάμαι ότι η απάντηση είναι, μάλλον όχι». «Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι αναμένουμε αύξηση της ανεργίας τον επόμενο χρόνο», σημείωσε ο Lipsky.

Αναφορικά με το αργό, ο ίδιος δήλωσε πως η ισχυρή μείωση των τιμών του πετρελαίου από ιστορικά υψηλά επίπεδα έχει υποκινηθεί κυρίως από την παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν πολιτικές που θα βοηθήσουν στην ελάττωση της αστάθειας των τιμών.
Συμπλήρωσε πως προς το παρόν, κύρια απειλή της περαιτέρω αστάθειας της αγοράς πετρελαίου αποτελεί η προοπτική πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί επιπλέον στα επόμενα τρίμηνα. Επομένως, μέτρα για τη βελτίωση της διαφάνειας των συναλλαγών και της εξισορρόπησης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αστάθειας των τιμών, ενώ ανέφερε ότι η διαφάνεια εκλείπει επίσης από τις αγορές παραγώγων, που διαπραγματεύονται τα συμβόλαια του πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης