Επιφυλακτικοί και σε κάθε περίπτωση διστακτικοί για τη νομιμοποίηση των περιβόητων ημιυπαίθριων χώρων εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, παρά τις προτροπές, αλλά και τις απειλές για σειρά ελέγχων και βαριά πρόστιμα από τον επόμενο μήνα.

Η σχετική διαδικασία ξεκίνησε, αλλά οι πολεοδομίες δεν φαίνεται τις πρώτες τούτες ημέρες να παραλαμβάνουν ικανοποιητικό αριθμό αιτήσεων τακτοποίησης των εν λόγω παρανομιών.

Το αλαλούμ που έχει επικρατήσει με τις μεταβιβάσεις των νομιμοποιημένων κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, αλλά και το τσουχτερό ύψος τους κόστους νομιμοποίησης, προς το παρόν κρατά τους ιδιοκτήτες ακινήτων μακριά από τα πολεοδομικά γραφεία.

Πάντως, στην «αδιαφορία» των ιδιοκτητών ακινήτων συμβάλλουν και τα «μπάνια του λαού», που συνεχίζονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ τα μεγάλα αστικά κέντρα παραμένουν άδεια.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση φαίνεται να επείγεται για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων -κάτι που συνεπάγεται αυξημένα έσοδα για το δημόσιο. Η εκτίμηση είναι ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία έσοδα που θα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι ο αριθμός των χώρων αυτών υπερβαίνει το 1,5 εκατομμύριο.

Ο μέσος όρος εισφοράς ανά ακίνητο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 1.500 ευρώ για την τακτοποίηση κλεισμένου ημιυπαίθριου γύρω στα 10-14 τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, υπάρχουν κλεισμένοι ημιυπαίθριοι έως και 80-100 τ.μ., ενώ τα υπόγεια και τα ισόγεια που άλλαξαν χρήση αντιπροσωπεύουν δυάρια και τριάρια διαμερίσματα. Αυτοί οι ιδιοκτήτες, που είτε εν γνώσει τους είτε εν αγνοία τους αγόρασαν χώρο ο οποίος άλλαξε χρήση, θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα, αφού η εισφορά υπολογίζεται στο 10% της ανά τετραγωνικό μέτρο τιμής ζώνης και είναι ενιαία για το κάθε κτίριο.

Όσοι μπουν στη ρύθμιση δεν πρόκειται να κληθούν να καταβάλουν άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις ή πρόσθετα τέλη, ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση ότι η κρατική σφραγίδα της τακτοποίησης, που θα μπει στη δήλωσή τους για τον κλεισμένο ημιυπαίθριο, θα ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του κτιρίου.

H ΠΟΜΙΔΑ για τους ημιυπαίθριους 

Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα των ημιυπαίθριων εξέδωσε ή Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει του φόβους χιλιάδων ιδιοκτητών σχετικά με την τακτοποίηση τους.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, για τους ημιυπαίθριους χώρους που θα δηλωθούν βάσει του νέου νόμου για αλλαγή χρήσης δεν υπάρχει πλέον θέμα επιβολής προστίμου κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτου.

Συνεπώς, δεν υφίσταται καμία δυνατότητα επανόδου της διοίκησης για επιβολή οποιασδήποτε κυρώσεως.

Η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει ότι εκτεταμένες νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων κτισμάτων είχαν πραγματοποιηθεί και με τους νόμους 410/1968, 1337/1983 και 1512/1985, χωρίς ποτέ όσοι δήλωσαν εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα σε όλη τη χώρα να ενοχληθούν μεταγενέστερα από οποιαδήποτε υπηρεσία ή αρχή του κράτους.

Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα «κατεδάφισής» τους, όπως έχει νομοθετηθεί ήδη από το 1977 με το άρθρο 22 παρ. 4 του ισχύοντος ΓΟΚ, Ν.1577/1985. Άλλωστε, δεν είναι καν νοητή η «κατεδάφιση» νόμιμα δομημένου χώρου, που συμπεριλαμβάνεται στα εγκεκριμένα σχέδια μιας οικοδομής.

Η ίδια διάταξη του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού του 1985, σημειώνει η Ομοσπονδία, εξαιρεί την αλλαγή χρήσης από κάθε άλλη συνέπεια, προσθέτοντας ότι καλύπτει απόλυτα και τη δυνατότητα έγκυρης μεταβίβασης των χώρων αυτών.

Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα ποινικών συνεπειών σε βάρος όλων των συμβαλλομένων, συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μεσιτών, μηχανικών, που θα βασίζονται στο ότι οι ιδιοκτήτες των μεταβιβαζόμενων χώρων εφάρμοσαν ένα νόμο του κράτους.

Η ΠΟΜΙΔΑ καταλήγει λέγοντας ότι, από τη στιγμή που θα εκδοθεί θετική γνωμάτευση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο σχετικό ερώτημα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν την αλλαγή χρήσης των χώρων ιδιοκτησίας τους στις αρμόδιες Πολεοδομίες.

(Πρώτη καταχώρηση: 17 Αυγούστου, 10:34 πμ)