Ουδείς μπορεί να αποκλείσει τη λήψη νέων σκληρών μέτρων από το Υπουργείο Οικονομικών, μετά τη σαφώς σκληρή στάση κατά της Ελλάδας που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και το Eurogroup σχετικά με τα δημοσιονομικά της χώρας μας.  

Τα νέα μέτρα δεν θα ληφθούν άμεσα, αλλά πιθανότατα μετά τις εκλογές του Ιουνίου καθώς η κυβέρνηση εξετάζει και το “υπερμέγεθες” πολιτικό κόστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, έως τις 24 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει παρουσιάσει σαφή αποτελέσματα στην Κομισιόν, η οποία τη ημερομηνία εκείνη θα εξετάσει τα μέτρα που θα έχει λάβει μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση.  

Ουσιαστικά, η Κομισιόν δίνει στην Ελλάδα δύο χρόνια περιθώριο -και όχι τρία, όπως ζητεί η ελληνική κυβέρνηση- ώστε να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και δεν λαμβάνει υπόψη της την κάκιστη παγκόσμια οικονομική κατάσταση. 

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το κείμενο των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ecofin που συνεδριάζει αύριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή θα ανακοινώσει τις συστάσεις της προς το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα (Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία και Γαλλία) και το χρονοδιάγραμμα για τη μείωσή τους κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, ζητώντας μέτρα μόνιμου διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Σκληρή στάση υιοθετεί απέναντι στην Ελλάδα και ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποιώντας σε αυστηρό τόνο ότι «δεν είναι πλέον δυνατό να συνεχίσουν να εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα όπως μέχρι τώρα» -γι αυτό το λόγο ζητά τη λήψη σκληρών μέτρων.

«Νομίζω ότι είναι καθήκον της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. Δεν είναι πλέον δυνατό να συνεχίσουν να εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα όπως μέχρι τώρα. Για να μπορέσετε να προστατεύσετε τα συμφέροντα των μελλοντικών γενεών, πρέπει να διορθώσετε τα δημόσια οικονομικά σας. Καλούμε την Ελλάδα να πάρει μέτρα», ξεκαθαρίζει ο κ. Γιούνκερ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης