Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Υπέρογκες οφειλές ύψους 155 εκατομμύριων ευρώ έχει ο στενός αλλά και ευρύτερος Δημόσιος Τομέας απέναντι στη ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τον ετήσιο έλεγχο του 2011 ο οποίος ολοκληρώθηκε και δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2012.
Τα στοιχεία-σοκ περιέχονται στον φάκελο ο οποίος εστάλη από τη Γενική Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ προς όλους τους Δημόσιους Φορείς και επαναφέρει στο προσκήνιο το φλέγον ζήτημα της ανισομερής μεταχείρισης την οποία έχουν από τη μία οι ιδιώτες και από την άλλη πλευρά οι υπηρεσίες του Δημοσίου.
Συντηρώντας την κακώς νοούμενη νοοτροπία της «ίδιας τσέπης» και του «κράτους-τσιφλικιού» το ελληνικό Δημόσιο, τα υπουργεία και οι ΔΕΚΟ αρνούνται πεισματικά να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους απέναντι στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, εντείνοντας με αυτό τον τρόπο το συναίσθημα της κοινωνικής αδικίας που ένιωσαν όσοι έμειναν χωρίς ρεύμα επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά.
Υπενθυμίζεται ότι η φοροεισπρακτική τακτική που ακολούθησε –σε πολλές περιπτώσεις- η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σχετικά με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω της μη καταβολής της έκτακτης εισφοράς από μέρους των πολιτών, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Υπήρξαν περιπτώσεις που ευπαθείς κοινωνικά ομάδες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της άρνησης τους να «συμμορφωθούν» στις επιταγές του υπουργείου Οικονομικών παρά το γεγονός ότι η διακοπή της παροχής ρεύματος λόγω της μη καταβολής της έκτακτης εισφοράς κρίθηκε ως αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μάλιστα πριν από λίγους μήνες η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δημοσίευσε τη λίστα με τα χρέη ύψους 135 εκ. ευρώ των υπουργείων και μερικών Δημόσιων φορέων προς τη ΔΕΗ με τη λιτή, αλλά καυστική, ανακοίνωση που έλεγε ότι «Αυτοί που αποφάσισαν το ρόλο του σερίφη για τη ΔΕΗ για να λεηλατήσουν τον Ελληνικό λαό εξαιτίας του ότι οι πολιτικές τους εδώ και ενάμισι χρόνο απέτυχαν παταγωδώς να φροντίσουν πρώτα να πληρώσουν αυτά που της χρωστάνε».
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι, έκτοτε, η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο καθώς από τον πλέον πρόσφατο έλεγχο προέκυψε εκτόξευση των χρεών κατά 20 εκ. ευρώ. Πλέον το χρέος των υπουργείων ανέρχεται σε 74 εκ. ευρώ ενώ των υπόλοιπων Δημόσιων φορέων σε 75 εκ. ευρώ.
Δείτε τη λίστα των οφειλών
Ρεκόρ χρεών από το Μεταφορών
Ως το πλέον ασυνεπές σε ό, τι αφορά τις πληρωμές του προς τη ΔΕΗ εμφανίζεται να είναι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το συνολικό του χρέος αγγίζει τα 53,3 εκ. ευρώ καθώς το εν λόγω υπουργείο είναι αρμόδιο για την πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται από τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών εντός του λεκανοπεδίου και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (έχουν οφειλές ύψους 50,9 εκ και 2,3 εκ. αντίστοιχα).
Τη δεύτερη θέση στη λίστα των οφειλετών της ΔΕΗ καταλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που έχει ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 11,4 εκ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες οφειλές προκαλούνται από το φωτισμό στις εθνικές οδούς της Μακεδονίας και της Θράκης (4,7 εκ. ευρώ), της Αττικής (2,7 εκ. ευρώ) και της νησιωτικής Ελλάδος (1,9 εκ. ευρώ).
Από εκεί και πέρα τα 4 εκ. ευρώ αγγίζουν οι οφειλές του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ οι οφειλές των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη ανέρχονται σε 2,8 και 1,2 εκ. ευρώ αντίστοιχα.
Το Αττικό Μετρό και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, όμως, οι οφειλές του ευρύτερου Δημόσιου Φορέα. Πρωταθλητές του χρέους είναι οι Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων καθώς και η εταιρεία Αττικό Μετρό Α.Ε., με οφειλές ύψους 13,3 και 12, 7 εκ. ευρώ αντίστοιχα. Ακολουθούν τα χρέη τα οποία έχουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας (5,1 εκ. ευρώ), οι οφειλές του ΟΑΚΑ (2, 8 εκ. ευρώ) και των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (2,3 εκ. ευρώ), των αθλητικών σωματείων (2,2 εκ. ευρώ) και του Δημόκριτου (1,3 εκ. ευρώ).
Υπέρογκες οφειλές εμφανίζουν, όμως, και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Είναι ενδεικτικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η ΔΕΗ διεκδικεί τα χρήματά μέσω της δικαστικής οδού. Η ΔΕΥΑ Πτολεμαϊδας οφείλει 4,7 εκ. ευρώ, η ΔΕΥΑ Κοζάνης 3,5 εκ. ευρώ, ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Ζακύνθου 2,3 εκ. ευρώ, η ΔΕΥΑ Κατερίνης 1,2 εκ. ευρώ, η ΔΕΥΑ Κέρκυρας 2,1 εκ. ευρώ και η ΔΕΥΑ Καβάλας 1 εκ. ευρώ.
Τα χρέη των Νοσοκομείων
Απλήρωτους λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ έχουν και τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας και δη εκείνα της Περιφέρειας. Από τα έγγραφα της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ προκύπτει ότι το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου οφείλει 880.000 ευρώ, το Περιφερειακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων 620.000 ευρώ, το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου 420.000 ευρώ, το Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου 390.000 ευρώ, το Νοσοκομείο Χαλκίδας 210.000 ευρώ, το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας 200.000 ευρώ, το Νοσοκομείο Καλαμάτας 190.000 ευρώ, τα Νοσοκομεία Λαμίας και Ρίου από 170.000 ευρώ και το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας 150.000 ευρώ.