Διευκρινίσεις σχετικά με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε δάνεια επιχειρήσεων οι οποίες εμφανίζουν δυσμενή στοιχεία ή έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του εθνικού πτωχευτικού δικαίου δίνει με εγκύκλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.

Το πλήρες κείμενο της Αρ. Πρωτ. οικ 2/71674/0025

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 25η Κίνησης Κεφαλαίων,
Εγγυήσεων, Δανείων και Αξιών
ΤΜΗΜΑ : Δ’Α

Ταχ. Δ/νση:Παν/μίου 37, 10165 Αθήνα
Πληροφορίες:E. Καψαλάκη- Ιουλία Κοράκη
Τηλέφωνο:210-3338902- 2103338970
Email: e.kapsalaki@glk.gr
i.koraki@glk.gr

Εξ επείγον

ΘΕΜΑ: Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε δάνεια επιχειρήσεων οι οποίες εμφανίζουν δυσμενή στοιχεία ή έχουν κατά οποιοδήποτε υπαχθεί στις διατάξεις του εθνικού πτωχευτικού δικαίου

Δεδομένου ότι διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων οι οποίες έχουν λάβει δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και εμφανίζουν δυσμενή στοιχεία ή/και έχουν υπαχθεί με οποιοδήποτε τρόπο στη διαδικασία του εθνικού πτωχευτικού δικαίου, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

1. Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που έχει προκύψει πλήθος δυσμενών στοιχείων (διαταγές πληρωμής, ακάλυπτες επιταγές, κατάσχεση, αίτηση υπαγωγής σε οποιοδήποτε στάδιο της πτωχευτικής διαδικασίας, κ.ά.) οι τράπεζες οφείλουν:

· να ενημερώσουν άμεσα την Υπηρεσία μας

· να διασφαλίσουν ότι οι ληφθείσες (ενοχικές και εμπράγματες) εξασφαλίσεις που αναφέρονται στα σχετικά έγγραφα της υπηρεσίας μας για την παροχή της εγγύησης του ΕΔ εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ,

· να διερευνήσουν τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων ενοχικών εξασφαλίσεων (προσωπικών εγγυήσεων), στην περίπτωση που κρίνετε ότι οι προσωπικές εγγυήσεις, έχουν καταστεί ανεπαρκείς.

· να παρακολουθούν με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο τις περιπτώσεις μεταβίβασης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου των μετόχων –εγγυητών και της εταιρείας

· να διερευνήσουν τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων εμπράγματων εξασφαλίσεων (π.χ. προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα, σύσταση ενεχύρου επί αποθεμάτων κλπ), για την κάλυψη του συνόλου του δανείου στο πλαίσιο της έγκρισης της παροχής της εγγύησης του ΕΔ.

2. Επιπλέον, στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που έχει αποφασιστεί το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής,

· οι τράπεζες οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα την Υπηρεσία μας σχετικά με την δικαστική απόφαση ανοίγματος της διαδικασίας συνδιαλλαγής, την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων τους με τον διαμεσολαβητή, με τις προθέσεις τους όσον αφορά την συμμετοχή τους ή μη και με ποιους όρους σε μια ενδεχόμενη συμφωνία συνδιαλλαγής με την επιχείρηση, όπως επίσης και για οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής (επίτευξη ή μη συμφωνίας με τους πιστωτές, επικύρωση της συμφωνίας συνδιαλλαγής από το αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο κλπ).

· η Ένωση παρακαλείται όπως μεριμνήσει για όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην εγγραφή αιτημάτων συνδιαλλαγής στο σύστημα «Τειρεσίας».

3. Στις περιπτώσεις κήρυξης των επιχειρήσεων σε κατάσταση πτώχευσης ανεξάρτητα από το αίτημα κατάπτωσης εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν:

· να αναγγελθούν εμπρόθεσμα και νομότυπα στην πτωχευτική διαδικασία, συμμετέχοντας στην διαδικασία επαλήθευσης των πιστώσεων, ώστε εν συνεχεία το Ελληνικό Δημόσιο να υποκατασταθεί στα δικαιώματά τους ως πιστωτές και να καταστεί πτωχευτικός πιστωτής.

· να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας για όλες τις σχετικές ενέργειες (συμμετοχή στην συνέλευση των πιστωτών, διαδικασία επαλήθευσης πιστώσεων, αναγγελία απαίτησης κλπ).

Συνεπώς, κάθε Πιστωτικό Ίδρυμα καλείται να λειτουργήσει με τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια και με τις εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες που χρησιμοποιεί για τα εκάστοτε συναπτόμενα (με ή χωρίς την εγγύηση του ΕΔ) δάνεια με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων του και του Ελληνικού Δημοσίου.

O Αναπληρωτής Υπουργός
Φ. Σαχινίδης