Η εξαγορά σημαντικού μέρους της χρεοκοπημένης Air Berlin από τη Lufthansa είναι μόνο η αρχή μιας σειράς μεγαλύτερων αλλαγών στην αγορά των αεροπορικών εταιρειών και μάλιστα όχι μόνο στην Ευρώπη.
Η είδηση της εξαγοράς σημαντικών τμημάτων της Air Berlin από τη Lufthansa δεν προκάλεσε καμία έκπληξη. Η εξαγορά προετοιμαζόταν εδώ και έναν χρόνο. Από το δάνειο-γέφυρα της γερμανικής κυβέρνησης προς την εταιρεία μέχρι τις καλά μελετημένες κινήσεις της Lufthansa.
Ωστόσο, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η εξαγορά από τη Lufthansa άλλαξαν δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα προβλήματα της Ryanair
Μέχρι τώρα δύο ήταν τα ονόματα στα δύο βασικά τμήματα της αγοράς των αεροπορικών εταιρειών: από τη μια πλευρά η Ryanair, στον τομέα των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, αφού θεωρείται πλέον μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου βάσει του αριθμού των επιβατών της. Και από την άλλη πλευρά η Emirates, η αιχμή του δόρατος ανάμεσα στους πανίσχυρους ανταγωνιστές από τον Περσικό Κόλπο. Ξαφνικά όμως και οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε θέση αδυναμίας κι αυτό συνεπάγεται ανακατατάξεις στην αγορά.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο τα προβλήματα της ιρλανδικής Ryanair έγιναν εμφανή. Η έλλειψη πιλότων ήταν το αποτέλεσμα ενός λανθασμένου προγραμματισμού και της πολιτικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας ο επικεφαλής Μάικλ Ο’ Λίρι ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων. Μόνο έπειτα από παρέμβαση των αρμόδιων αρχών η εταιρεία προσέφερε εναλλακτικές πτήσεις στους επιβάτες ή αποζημίωση. Όλα αυτά όμως δημιουργούν αμφιβολίες για το μοντέλο εργασίας της Ryanair, αφού τα έξοδά της θα αυξηθούν σημαντικά.
Η σημαντικότερη πτυχή της υπόθεσης Ryanair, όμως, είναι ότι η δεν συμμετέχει πλέον στο παιχνίδι των υποψηφίων επενδυτών για χρεοκοπημένες εταιρείες, όπως τώρα στην περίπτωση της Air Berlin. Παρόλο που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον αρχικά, στη συνέχεια αποσύρθηκε, αφού τα εσωτερικά προβλήματα δεν αφήνουν περιθώρια για μεγαλεπήβολα σχέδια.
Brexit και συνεργασία στον Περσικό Κόλπο
Μια εταιρεία που θα επωφελούνταν από την επένδυση στην Air Berlin θα ήταν η βρετανική Easyjet, η οποία εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργεί το Brexit προσπαθεί να διατηρήσει στενές σχέσεις με την Ε.Ε. Έτσι δημιούργησε ήδη μια θυγατρική εταιρεία στη Βιέννη. Και παράλληλα εξαγοράζοντας τα μερίδια της Air Berlin στην Αυστρία, καθώς και αεροσκάφη και πλήρωμα στο αεροδρόμιο του Βερολίνου Σένεφελντ, η εταιρεία θα ολοκλήρωνε το ευρωπαϊκό της σχέδιο με τον καλύτερο τρόπο.
Την ίδια ώρα όμως η βρετανική Monarch Airlines κήρυξε πτώχευση και έτσι η Easyjet μπορεί τώρα να εξαγοράσει πλήρωμα και αεροσκάφη πολύ πιο φθηνά απ’ ό,τι από την Air Berlin.
Ταυτόχρονα και στον Περσικό Κόλπο η τράπουλα ξαναμοιράζεται. Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της Emirates Τιμ Κλαρκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας της εταιρείας του με την ανταγωνιστική Etihad. Φαίνεται ότι η αγορά έχει αλλάξει τόσο πολύ, που ακόμη και η συνεργασία δύο ανταγωνιστικών εμιράτων δεν μοιάζει πια απίθανη.
Πηγή: Deutsche Welle