Έντονη ανησυχία προκάλεσε στους δημοσίους υπαλλήλους δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η τρόικα διεμήνυσε προς την ελληνική κυβέρνηση πως «δεν παίρνετε τη δόση, εάν δεν παραδοθεί λίστα με ονόματα δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012».

Συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική έκδοση του «Spiegel» αναφέρεται ότι: «Η τρόικα αναμένει μέχρι τα τέλη του χρόνου την απόλυση 2.000 εργαζομένων του Δημοσίου και δεν ικανοποιείται πλέον μόνον με αριθμούς – θέλουν ονόματα και επώνυμα».

«Αν και η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ”εύθραυστη” μετά την ψήφιση των νέων μέτρων, οι δανειστές είναι ανένδοτοι και επιμένουν στις απαιτήσεις τους» υπογραμμίζεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Το δημοσίευμα αποδίδει τις πληροφορίες σε κυβερνητικό υπάλληλο που γνωρίζει καλά τα θέματα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις, ενώ επικαλείται και συνδικαλιστικό εκπρόσωπο που επίσης δεν κατονομάζεται, ο οποίος, μάλιστα, φέρεται να επιβεβαιώνει το αίτημα περί λίστας με τα ονόματα των προς απόλυση δημοσίων υπαλλήλων.

Άμεσα αντέδρασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Α. Μανιτάκης και προχώρησε στη διάψευση του δημοσιεύματος. Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο κ. Μανιτάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι: «Πιστεύω πως μόνο με τον θεσμό της κοινοτικότητας μπορεί να αποφευχθεί μία πολιτική αθρόων, οριζόντιων και τυφλών απολύσεων, που είναι και ανεφάρμοστες και ανέφικτες και, βέβαια, αντισυνταγματικές, αφού ο δημόσιος υπάλληλος μόνο για συγκεκριμένους λόγους που προβλέπει η νομοθεσία και ο υπαλληλικός κώδικας μπορεί να απολυθεί και μόνο εφόσον τηρούνται κάποιες διαδικασίες που επιβάλλονται από το Σύνταγμά μας».

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, με τα μέτρα που ψηφίστηκαν την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, απόφοιτοι λυκείου και διοικητικών καθηκόντων που έχουν επιλεγεί στις θέσεις που υπηρετούν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, των οποίων θα καταργηθούν οι θέσεις, θα αποτελέσουν τη δεξαμενή των «διαθεσίμων» υπαλλήλων που θα δουν την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο.

Οι υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν χρόνο, αμειβόμενοι με το 75% των αποδοχών, και, εάν δεν έχουν μετακινηθεί σε άλλη θέση εντός του 12μήνου, θα απολυθούν.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου