Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει εν πολλοίς καθορίσει την πορεία της πολιτικής της για φέτος και δεν υπάρχει ανάγκη να την αλλάξει εκτός κι αν η ανοδική πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης αποδειχθεί ότι έχει διάρκεια, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ερωτηθείς εάν οι αγορές ερμήνευσαν ορθώς τις τελευταίες κατευθύνσεις πολιτικής της ΕΚΤ, ο Νοβότνι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: “Η στρατηγική για το 2017 έχει σε μεγάλο βαθμό καθοριστεί και κατά την άποψή μου δεν υπάρχει λόγος να μετακινηθούμε από αυτή”.
Η κεντρική τράπεζα πρέπει να ενεργήσει με σταθερό χέρι με βάση τα οικονομικά θεμελιώδη που θα πρέπει να εξεταστούν στενά για τη βιωσιμότητά τους, δήλωσε ο Νοβότνι που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.
Αντίθετη άποψη από τον Ολλανδό Κεντρικό Τραπεζίτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ξεκινήσει να μειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον Ιανουάριο, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, Klaas Knot, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
“Η προβλεψιμότητα της πολιτικής είναι σημαντική – έχουμε ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα αγορών μέχρι τον Δεκέμβριο”, δήλωσε ο Knot, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, σε συνέντευξη Τύπου στο Άμστερνταμ. “Στη συνέχεια θα πρέπει να εξαλειφθεί σταδιακά το ταχύτερο δυνατό καθώς οι λόγοι που το δικαιολογούν δεν υφίστανται πλέον”.
Ο ίδιος επισήμανε ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού “όσο αληθινός ήταν στην αρχή του προγράμματος, έχει πλέον εξαφανιστεί”.
Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ακόμα ότι η απόσυρση της νομισματικής στήριξης από την ΕΚΤ θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με τις αυξήσεις των επιτοκίων να έρχονται μόνο μετά τον τερματισμό των αγορών ομολόγων.
“Υπάρχει μια λογική σειρά στον τρόπο που έχουμε πει ότι θα ομαλοποιήσουμε τη νομισματική πολιτική”, ανέφερε ο Knot. “Πρώτα σταδιακή απόσυρση [των αγορών] και μετά αύξηση των επιτοκίων”.
Ο γερμανικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο, ελαφρύνοντας μερικώς τις πιέσεις από την ΕΚΤ να αποσύρει σύντομα το πρόγραμμα τόνωσης. Ουσιαστικά τα στοιχεία από τη Γερμανία «απαντάνε» στις πιέσεις των Ολλανδών για σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής στήριξης στην Ευρώπη.
Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή σε εναρμονισμένη με την ΕΕ βάση, σημείωσαν άνοδο 1,5% σε ετήσια βάση αφού είχαν φτάσει και στο υψηλότερο επίπεδο των τεσσάρων και πλέον ετών του 2,2% τον Φεβρουάριο, ανακοίνωση η στατιστική υπηρεσία.
Τα στοιχεία του Μαρτίου σηματοδότησαν την πρώτη επιβράδυνση του πληθωρισμού σε διάστημα ενός έτους σχεδόν και ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 1,9%.
Σε μη εναρμονισμένη βάση, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 1,6% από το 2,2% τον Φεβρουάριο.
Η άνοδος των τιμών ενέργειας και το υψηλότερο κόστος των τροφίμων ήταν για άλλη μία φορά οι μοχλοί πίσω από τη συνολική αύξηση, αλλά και τα δύο σημείωσαν μικρότερη αύξηση από ό,τι τον Φεβρουάριο.