Σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ, χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις, κυμαίνονται την τελευταία πενταετία οι εξαγωγές της Ελλάδας προς το Βέλγιο, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στις Βρυξέλλες.
Μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται στα προϊόντα καπνού και φρούτων-λαχανικών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά μπορεί να γίνει για την αναπτυσσόμενη στo Βέλγιο αγορά βιολογικών προϊόντων, στο πλαίσιο της τάσης για υγιεινή διατροφή.
Το 2016, το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών στις συνολικές εισαγωγές του Βελγίου (200 δισ. ευρώ ετησίως) αποτέλεσε μόνο το 0,15%, συνεπώς υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης. Ωστόσο, όπως διαφαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία διάρθρωσης, η επέκταση ή σε κάποιες κατηγορίες ακόμα και η διατήρηση του μεριδίου απαιτεί στοχευμένες και μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές κινήσεις.
Πέραν των αστάθμητων παραγόντων που επηρεάζουν το εμπόριο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, η πολύ μικρή ανάπτυξη των εξαγωγών της τελευταίας πενταετίας θα μπορούσε εν μέρει να αιτιολογηθεί από το σχετικά χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης του βελγικού ΑΕΠ, από κάποιες ιδιαιτερότητες της εγχώριας αγοράς αλλά και από την πολύχρονη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Το Βέλγιο αποτελεί μια ώριμη και ανεπτυγμένη οικονομία στο κέντρο της Ευρώπης, εύκολα προσβάσιμη από κανάλια διανομής χωρών της δυτικής Ευρώπης, οι οποίες παράγουν αρκετά προϊόντα που ανταγωνίζονται τα ελληνικά.
Επιπλέον, ο περιορισμένος αριθμός μεγάλων λιανεμπορικών αλυσίδων στη βελγική αγορά την καθιστούν ολιγοπωλιακή και κατά συνέπεια δύσκολα προσβάσιμη από την πληθώρα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες διαθέτουν μεν τα κατάλληλα προϊόντα αλλά όχι τη δυνατότητα διείσδυσης στη βελγική λιανεμπορική αγορά. Κατηγορίες προϊόντων οι οποίες έχουν ιδιαίτερη δυναμική και προοπτικές στην αγορά του Βελγίου είναι τα ελληνικά νωπά και μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και ποτά. Οι συνολικές εξαγωγές αυτών των προϊόντων είναι περίπου 74 εκατ. ευρώ και αποτελούν σχεδόν το 25% των συνολικών εξαγωγών μας προς το Βέλγιο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ