Την επέκταση του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους αγρότες και το 2024, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της απάντησής του στην ερώτηση του προέδρου της ΚΟ της «Νέας Αριστεράς», Αλέξη Χαρίτση, για τους πληγέντες της θεομηνίας «Daniel» στη Θεσσαλία.
«Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει καλά, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και το 2024, άλλα 82 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ προχωράει σε πρόσθετη έκπτωση 10% στο ρεύμα τους μήνες Μάιο – Σεπτέμβριο.
Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης των αγροτών
1 ) Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
2) Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
3) Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
4 ) Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
5) Μέσω του Προγράμματος Απόλλωνα και με διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.
Χαρίτσης: Το κομβικό ζήτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία
«Όταν η αντιπολίτευση πιέζει, όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κινητοποιούνται, όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλία, τότε η κυβέρνηση αναγκάζεται να εμφανιστεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης που έχει καταθέσει στον πρωθυπουργό για την κατάσταση και το μέλλον της Θεσσαλίας.
Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ίδιος στις αρχές του χρόνου στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, όπου, όπως είπε, «το πολυδιαφημισμένο “επιτελικό κράτος” πνίγηκε στις λάσπες» και σημείωσε ότι μεταφέρει στη Βουλή «την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης αυτών των ανθρώπων, των ανθρώπων της Θεσσαλίας».
«Εκείνες τις τέσσερις μέρες της νεροποντής αποκαλύφθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η ολοκληρωτική απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Η ανεπάρκεια αντιπλημμυρικής θωράκισης και έργων υποδομής της Θεσσαλίας που εσείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είχατε εξαγγείλει και υποτίθεται χρηματοδοτήσει λίγα χρόνια πριν. Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή διαπίστωσα ότι οι πληγές παραμένουν ανοιχτές», τόνισε επισημαίνοντας πως στο διάστημα που μεσολάβησε «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας είναι στα μπλόκα διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για την τροποποίηση της νέας ΚΑΠ».
Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των αγροτών απαντά «αρχικά με ΜΑΤ, χημικά και κρότου λάμψης» και «με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μιλάει για “κομματικά υποκινούμενες” κινητοποιήσεις», κάτι που χαρακτήρισε «προσβολή» προς τους «ανθρώπους που τα σπίτια τους πλημμύρισαν, που καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους, η παραγωγή τους, τα μηχανήματα, χάθηκαν τα ζώα τους, τα μέσα βιοπορισμού τους».
«Και η αγωνία τους μετατρέπεται σε οργή. Δίκαιη οργή», υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για βοήθεια στους αγρότες, σχολίασε πως πρόκειται για «επικοινωνιακή διαχείριση», καθώς ούτε ο πρώτος κύκλος της αρωγής έχει φτάσει σε όλους τους δικαιούχους, ούτε έχει γίνει γνωστό το τελικό ύψος της επιχορήγησης με αποτέλεσμα να μη μπορούν «να ξεκινήσουν την αντικατάσταση του εξοπλισμού ή την επιδιόρθωση των ζημιών».
Όσον αφορά στην τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα σημείωσε πως «χρειάστηκε να βγουν οι αγρότες της Θεσσαλίας στα μπλόκα για να έρθει επιτέλους στη Βουλή το αυτονόητο». «Στο μεταξύ, όμως, έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 200 διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών», πρόσθεσε.
Ως εκ τούτου, ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει και να «δεσμευτεί» για «τον ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων» αλλά και «για τη στεγαστική συνδρομή».
Επίσης, του απευθύνει ερώτημα για «τις άμεσες παρεμβάσεις που πρότειναν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες», καθώς, όπως λέει, «δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση» ούτε για τα άμεσα αρδευτικά έργα ούτε όμως και για την απομάκρυνση των φερτών υλικών.
«Να απαντήσετε αν θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων των πλημμυροπαθών. Για απαλλαγή από δημοτικά τέλη και τέλη άρδευσης», συμπλήρωσε, ενώ ρώτησε και για την επαναλειτουργία των σχολείων.
Ωστόσο, πέρα από τα «πιεστικά» και τα «επείγοντα» όπως τόνισε, «το κομβικό ζήτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία».
«Το καιρικό φαινόμενο Daniel μέσα σε λίγα 24ωρα άλλαξε τον χάρτη ολόκληρου του θεσσαλικού κάμπου μετατρέποντάς τον σε μία τεράστια λίμνη, εξαφανίζοντας χιλιάδες στρέμματα φυτικής και αγροτικής παραγωγής, ζωικό κεφάλαιο, καταστρέφοντας σπίτια, περιουσίες, επιχειρήσεις. Σαρώνοντας τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό ολόκληρων περιοχών», επεσήμανε και πρόσθεσε:
«Η αγωνία των κατοίκων είναι πώς και αν η περιοχή της Θεσσαλίας, ο “σιτοβολώνας της Ελλάδας”, θα μπορέσει να ορθοποδήσει μετά την απόλυτη καταστροφή. Πώς και αν θα αντιστραφούν οι τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες που υπονομεύουν όχι μόνο τις τρέχουσες, αλλά και τις μελλοντικές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων της Θεσσαλίας».
«Οι πολίτες της Θεσσαλίας βιώνουν μια κατάσταση συνεχούς ανασφάλειας. Αγωνίζονται να επιβιώσουν στο σήμερα και δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει αύριο. Και η κυβέρνηση αδυνατεί να καθησυχάσει τις αγωνίες τους. Ποιο είναι το σχέδιό σας για τη Θεσσαλία; Για τη θωράκιση και την ανασυγκρότησή της; Για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή; Θα καταστήσετε κοινωνούς τους πολίτες και τους φορείς της Θεσσαλίας για να συνδιαμορφωθεί δημοκρατικά το μέλλον τους;», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.
Μητσοτάκης: Δώσαμε 1,1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις
«Επιλέγω την από κοινού αποτελεσματικότητα από την κομματική σκοπιμότητα. Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση, έτσι λειτούργησα και στην τελευταία συνεδρίαση που κάναμε για το ζήτημα της Θεσσαλίας τον Νοέμβριο αλλά και σε κάθε τοποθέτησή μου για το θέμα αυτό. Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις και σε κάποιες συμφωνίες επί των πραγματικών δεδομένων για αυτά τα οποία έχουν γίνει και για αυτά τα οποία θα χρειαστεί να γίνουν, διότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. Απαιτεί ρεαλισμό και σχεδιασμό, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου και πρώτου βαθμού. Κυρίως όμως απαιτεί πόρους, απαιτεί χρόνο και συνέπεια» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη στην έναρξη της απάντησή τους σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση με θέμα την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού».
«Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μπορεί να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ. Κάναμε πολλά και σίγουρα τα έχουμε κάνει γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 νοικοκυριά αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις και σήμερα ξεκινούν οι προκαταβολές του 50% της τελικής κρατικής αρωγής σε κτηνοτρόφους καλλιεργητές πέρα από τα 150 εκατ. που έχουν εισπράξει από τον ΕΛΓΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός που τόνισε ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι «να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να ξαναχτίσουν όσο πιο γρήγορα τις ζωές τους και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που καταστράφηκαν από τη θεομηνία».
«Τα σχολεία στη Θεσσαλία θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως και σε καλύτερη κατάσταση, τον Σεπτέμβριο»
«Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν τη θεομηνία του Ντάνιελ. Δεν υπάρχει μαθητής σήμερα στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του», είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της απάντησής του στη Βουλή.
«Επεκτείνεται και το 2024 η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο»
Την επέκταση του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους αγρότες και το 2024, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της απάντησής του στην ερώτηση για του προέδρου της ΚΟ «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση, για τους πληγέντες της θεομηνίας «Daniel» στη Θεσσαλία.
«Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει καλά, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και το 2024, άλλα 82 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από Μάιο ως Σεπτέμβριο»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των νέων μέτρων ανακούφισης των πληγέντων της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία «Daniel» ανακοίνωσε ακόμα από το βήμα της Βουλής, ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.
«Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου»
«Κρατήστε τρία συμπεράσματα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία που απαίτησε από την πολιτεία να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που είχε συνηθίσει. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα, και για αυτό πιέζουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου και η συνθετότητά των παρεμβάσεων σε πολλά διαφορετικά σημεία. Παράλληλα δρομολογήθηκαν μονιμότερες λύσεις απέναντι στις απειλές της φύσης και τρίτον είναι μια πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και διαρκή παρακολούθηση» είπε στη συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δώσαμε 1,1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις και από αυτά τα μισά προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και το άλλο μισό από το υστέρημα των πολιτών. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε σοβαρή στήριξη του πρωτογενούς τομέα επειδή η οικονομία παράγει διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί, κάτι που σημαίνει ότι το αγροτικό εισόδημα θα ενισχυθεί με 750 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα»
«Από την πλευρά της η κυβέρνηση δείχνει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αλλά και με ειδικές πρωτοβουλίες όπως η χθεσινή δέσμευση του υπουργού που απαντά σε ένα βασικό αίτημα» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί κάτι που σημαίνει ότι το αγροτικό εισόδημα θα ενισχυθεί με 750 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα».
«Θα ρυθμιστούν χρέη των τοπικών και γενικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ύψους 87 εκατ. – Στη Θεσσαλία το κράτος θα αναλάβει το 75% αυτών των οφειλών»
«Σε πρώτη φάση η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο τους μήνες των υψηλών καταναλώσεων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την πρόθεση έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα. Ωστόσο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε ρυθμίσει χρεών: «Σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία θα ρυθμιστούν χρέη των τοπικών και γενικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ύψους 87 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλία μάλιστα το κράτος θα αναλάβει το 75% αυτών των οφειλών ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι οφειλές αυτές θα ρυθμιστούν με δεκαετή άτοκη εξόφληση».
Η δευτερολογία του Πρωθυπουργού