«Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, οι εκροές καταθέσεων σταμάτησαν, η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ τα spreads υποχώρησαν στις 525 μονάδες βάσης, υποδηλώνοντας την ικανότητα της Ελλάδας να βγει άμεσα στις αγορές» διαπίστωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στο «2ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση – Η Στερεά Ελλάδα στο Επίκεντρο», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λαμία.
«Όλα τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου μαρτυρούν πως το 2017 είναι το πρώτο πραγματικά έτος εξόδου από την οικονομική κρίση, χάρη στη σταθερή αναπτυξιακή πορεία που εξασφαλίζει η νέα στρατηγική και η οποία αποτυπώνεται στη δυναμική αύξηση των εξαγωγών, στη θεαματική προσέλευση τουριστών, στην αξιοσημείωτη σταθερή επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής, στην αύξηση του όγκου του λιανικού εμπορίου και της οικοδομικής δραστηριότητας, στην κλιμακούμενη προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και βεβαίως στη μεγάλη αύξηση της μισθωτής απασχόλησης» τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.
Μιλώντας για τη Στερεά Ελλάδα, παρατήρησε ότι «την περίοδο της κρίσης σημειώθηκε παραγωγική αναδιάρθρωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΠΣΤΕ). Υπήρξε ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, σοβαρή μείωση στο μισό του μεριδίου του κλάδου κατασκευών στο σύνολο του ποσοστού απασχόλησης, αλλά αντίστροφη αύξηση κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες της γεωργίας στο 18,5% και του συνόλου των υπηρεσιών περίπου στο 55% με τη βιομηχανία- ορυχεία να διατηρούν σταθερή τη συμμετοχή τους στο 17,3%, παραμένοντας ο κυριότερος μαγνήτης επενδύσεων. «Η αναπτυξιακή προοπτική της ΠΣΤΕ θα λάβει συγκεκριμένη μορφή και δυναμική εφόσον οι αναπτυξιακές δράσεις της ΕΑΣ προσαρμοστούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΠΣΤΕ, όπως επιδιώκει και σχεδιάζει σε συνεργασία μαζί της το υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης» επισήμανε.
«Η οικονομία κινείται πλέον σε ρυθμούς ανάπτυξης, έχουμε χρέος στους πολίτες. Ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, αλλά και να μην στηρίζεται σε πήλινα πόδια» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο συνέδριο.
Ο κ. Χαρίτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις στρεβλώσεις που επιβάλλουν μειωμένες χρηματοδοτήσεις για τη Στερεά Ελλάδα, σημειώνοντας ότι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα πρέπει τα χρήματα σχεδόν να υπετριπλασιαστούν, ακόμη και από ιδιωτικούς πόρους. Ακόμη ανέφερε ότι «υπήρξε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤεΠ) για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, ύψους 500 εκατ. ευρώ».
«Η Στερεά Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να ενταχθούν πολλές παραγωγικές δραστηριότητες στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Εμείς για να σας στηρίξουμε προκηρύσσουμε άμεσα το μέτρο των γεωργικών συμβούλων. Σύμφωνα με αυτό, 1.000 γεωτεχνικοί και άλλοι επιστήμονες θα παρέχουν στήριξη στον Έλληνα αγρότη μέσα από 300 δομές που θα στηθούν σε όλη τη χώρα» υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου για να συμπληρώσει, καλώντας τους παραγωγούς να χρησιμοποιούν τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα: «πρέπει όμως να συνεργαστείτε κι εσείς. Η συνέργεια για τον αγροτικό χώρο αποτελεί το δυνατότερο εργαλείο για τη στήριξή του».
Ο κ. Αποστόλου διαπίστωσε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Υποστήριξε ότι αξιοποιεί σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη της χώρας περίπου το 10% της συνολικής γεωργικής γης, το 9% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης με αροτραίες καλλιέργειες, το 15% με κηπευτικές, το 10% με δενδρώδεις και το 7% με αμπέλια, ενώ σημείωσε ότι η κτηνοτροφία έχει κι αυτή σημαντική συνεισφορά, καθώς η παραγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης καλύπτει περίπου το 10% του συνόλου της εγχώριας παραγωγής κρέατος και το 15% της συνολικής παραγωγής μελιού. Στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και γίνονται, όπως και σε ειδικά προγράμματα
«Ο τομέας του περιβάλλοντος δεν μπορεί να απουσιάζει από τη συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, διότι αποτελεί παραγωγικό και αναπτυξιακό πόρο, εκτός από ταυτότητα της χώρας και απαραίτητο συστατικό της ποιότητας ζωής» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Πρόσθεσε δε, ότι το περιβάλλον, ως πόρος, συνδέεται υποχρεωτικά με ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ισότιμη και δίκαιη διαχείριση της επιχειρηματικότητας και της εργασίας, αλλά και από την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων.
Ως προς τις υποδομές διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, ο κ. Φάμελλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα δύο παράλληλα προγράμματα, ύψους ενός δισ. ευρώ το καθένα, τα οποία αποκαθιστούν αφενός τις ανάγκες των ευρωπαϊκών οδηγιών για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων στους οικισμούς Α’ Β’ και Γ’ προτεραιότητας και αφετέρου τροφοδοτούν την κυκλική οικονομία, ενισχύοντας τις δράσεις ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή της περιοχής.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης μίλησε για το συνδυασμό θεμάτων τόσο της αγροτικής παραγωγής όσο και της κτηνοτροφίας με τα περιβαλλοντικά δεδομένα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις εκτάσεις γης οι οποίες είναι ανεκμετάλλευτες και θα μπορούσαν να παράγουν εισόδημα για τους πολίτες. Ανέλυσε το μοντέλο το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο για τις σχολάζουσες γαίες και σύμφωνα με το οποίο θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν προς όφελος και της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. Στάθηκε δε, ιδιαίτερα στα θέματα ερημοποίησης των εκτάσεων, ενώ μίλησε για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως η γεωθερμία, καθώς και τα υποπροϊόντα της κτηνοτροφίας. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «εμείς πληρώνουμε για να καταστρέφουμε, ενώ σε άλλες περιοχές όπως στην Ολλανδία το 40% των εσόδων της κτηνοτροφίας προέρχονται από την εκμετάλλευσή τους».
Για τους δασικούς χάρτες, ο κ. Τσιρώνης εξήγησε ότι αυτή η προσπάθεια «βάζει καινούριους όρους διαφάνειας», ενώ αναφέρθηκε και σε παραδείγματα κατά το παρελθόν, όπου η διαφθορά κυριαρχούσε ακόμη και στον χαρακτηρισμό των εκτάσεων.
Οκλοκληρώνοντας την ομιλία του, κάλεσε όλες τις πλευρές σε συνεργασία τονίζοντας ότι «η πολιτεία είναι μία. Ο πολίτης θα πρέπει να εξυπηρετείται και δεν τον ενδιαφέρει που ξεκινούν και που σταματούν οι αρμοδιότητες του δημάρχου, του περιφερειάρχη και του υπουργού».