Την απαρχή ενός ώριμου διαλόγου, χωρίς προκαταλήψεις και παραπληροφόρηση, με την Πολιτεία, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, φιλοδοξεί να εγκαινιάσει η εταιρία Nobacco, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης, 4 Νοεμβρίου 2014, σε κεντρικό ξενοδοχείο. Διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές καρδιολογίας, βιοχημείας και φαρμακευτικής χημείας παρουσίασαν τα τελευταία δεδομένα γύρω από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως ασφαλές υποκατάστατο του τσιγάρου, δηλαδή ως μέρους μίας ολοκληρωμένης, πιο υγιεινής διαχείρισης της εξάρτησης από τη νικοτίνη.
”Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνει δραστικά τη βλάβη που προκαλείται από το συμβατικό τσιγάρο και απευθύνεται σε ενήλικους καπνιστές”«Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελεί ένα σημαντικό διακύβευμα για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο Μάρκος Μαρκόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της NOBACCO, αναλύοντας τo όραμα και την αποστολή της εταιρείας. Το ζητούμενο είναι η εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου ρυθμιστικού πλαισίου από την Πολιτεία, συνθήκη που αποτελεί άλλωστε και οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2016. «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνει δραστικά τη βλάβη που προκαλείται από το συμβατικό τσιγάρο και απευθύνεται σε ενήλικους καπνιστές και όχι σε νέο κοινό. Κάθε χρόνο έχουμε 5 εκατομμύρια θανάτους λόγω του τσιγάρου –είναι έγκλημα να στερείται το δικαίωμα στους καπνιστές να προτιμούν τον ατμό», εξηγεί ο κύριος Μαρκόπουλος.
Οι προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς, άλλωστε, χαρακτηρίζονται κάτι παραπάνω από ευοίωνες: το 2013 ο τζίρος του ηλεκτρονικού τσιγάρου παγκοσμίως έφτασε τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2017 αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια και μέχρι το 2047 οι πωλήσεις του θα αποφέρουν περισσότερα κέρδη από αυτά των καπνοβιομηχανιών.
Τον λόγο έλαβε ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, καρδιολόγος, ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και στο Medical Imaging Research Center του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Gathuisberg στο Leuven του Βελγίου, ο οποίος αφού εξήγησε ότι οι παραδοσιακές θεραπείες διακοπής του καπνίσματος έχουν πενιχρά αποτελέσματα (το 80% των καπνιστών που καταφεύγουν σε αυτές δεν το κόβουν τελικά), εκτίμησε ότι «οι καπνιστές έχουν δικαίωμα να επιλέξουν ένα λιγότερο βλαπτικό προϊόν, κι είναι υποχρέωση όλων να διασφαλιστεί η σωστή ενημέρωση του κοινού για αυτό».
”Όλες οι μελέτες καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος για τους ατμιστές του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι μόλις στο 5%, σε σχέση με τους καπνιστές”Ο ερευνητής αναφέρθηκε εκτενώς στις ανακρίβειες και αναλήθειες που ακούγονται για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, εξηγώντας ότι οι ποσότητες των τοξικών του συστατικών μετρούνται από 10 έως 1.000 φορές μικρότερες σε σχέση με το συμβατικό, ενώ τα βαρέα μέταλλα συναντώνται σε ποσότητες μικρότερες από τις επιτρεπόμενες σε φαρμακευτικά εισπνεόμενα προϊόντα. «Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι οι μακροχρόνιες μελέτες ασφάλειας, καθώς και η ασφάλεια χρήσης των συστατικών του κατά την εισπνοή. Όμως, όλες οι μελέτες καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος για τους ατμιστές του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι μόλις στο 5%, σε σχέση με τους καπνιστές».
«Υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση που φοβίζει και αποτρέπει τους καπνιστές να χρησιμοποιούν ένα προϊόν σαφώς λιγότερο βλαπτικό από το συμβατικό τσιγάρο. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι δυστυχώς που συμβαίνει αυτό», τονίζει ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός στο φακό του zougla.gr. «Αλίμονο αν περιμένουμε να έχουμε μια μελέτη 20ετίας, για παράδειγμα, για να επιτρέψουμε την κυκλοφορία ή να αναδείξουμε τα εμφανή οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου», εξηγεί.
Σύμφωνα με διεπιστημονική έρευνα μάλιστα, υπολογίζεται ότι αν το 3% των καπνιστών στραφούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, τότε αναμένεται να σωθούν 1 εκατομμύριο ζωές σε φάσμα 20ετίας.
Η ενημέρωση έκλεισε με τους Ανδρέα Παπαπετρόπουλο, Καθηγητής Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρη Κουρέτα, Καθηγητή Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάλυση και ταξινόμηση των υγρών αναπλήρωσης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ελλάδα και Κωνσταντίνος Πουλάς, Επίκουρο καθηγητή Βιοχημείας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πάτρας, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα «AQUARIUS».
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης