Την αξιοπιστία της λύσης που αποτελεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο για όσους θέλουν να κόψουν οριστικά τα παραδοσιακό κάπνισμα, αναδεικνύει με βάση δεδομένα της αγοράς αλλά και επιστημονικές έρευνες ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr, ο Δημήτρης Πετρόπουλος εξήγησε ότι μετά την κάμψη που υπέστη η αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου το 2011, «λόγω της παραπληροφόρησης», από το 2012 οι πωλήσεις αυξάνονται με ρυθμό 40% ετησίως, με τις προοπτικές να διαμηνύονται… λαμπρές: σε 15 χρόνια, ο τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς αναμένεται να ξεπεράσει αυτήν των παραδοσιακών τσιγάρων.
”Η παραπληροφόρηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ενορχηστρώνεται από οργανωμένα συμφέροντα”«Η εικόνα της ελληνικής αγοράς επιδέχεται ακόμη μεγαλύτερης βελτίωσης, καθώς λόγω της παραπληροφόρησης υπέστη αρκετά πλήγματα. Παραπληροφόρηση που ενορχηστρώνεται από την ευρύτερη αγορά των προϊόντων καπνού, αλλά και των φαρμακευτικών εταιρειών που κερδίζουν δισεκατομμύρια, τόσο από τα προϊόντα διακοπής του καπνίσματος που εμπορεύονται όσο φυσικά κι από την περίθαλψη των καπνιστών. Το 14% του προϋπολογισμού των δαπανών της υγείας άλλωστε, αφιερώνονται για αυτόν τον σκοπό», εξηγεί ο Δημήτρης Πετρόπουλος.
Αντιθέτως, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, για το προϊόν αυτό «έχουμε επαρκή επιστημονικά στοιχεία για τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία, που δεν συγκρίνονται καν με τα παραδοσιακά τσιγάρα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αφαιρεί από το κάπνισμα τον μεγαλύτερο παράγοντα θνησιμότητας, που δεν είναι άλλος από την πίσσα, καθιστώντας το πολύ λιγότερο επιβλαβές. Σύμφωνα με έρευνες, αν με κάποιον τρόπο οι παραδοσιακοί καπνιστές αντικαθιστούσαν πλήρως τα προϊόντα καπνού με το ηλεκτρονικό, το 95% όσων πεθαίνουν από αυτή τους τη συνήθεια, σήμερα θα ζούσαν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε ερωτήσεις του zougla.gr σχετικά με όλα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο Δημήτρης Πετρόπουλος δίνει εξηγήσεις, επισημαίνοντας ότι πολλά από αυτά είναι «αστειότητες», ενώ αναφέρει ότι πρόκειται για ένα προϊόν τεχνολογίας, που εξελίσσεται διαρκώς. «Πλέον βρισκόμαστε στην εποχή της τρίτης γενιάς των ηλεκτρονικών τσιγάρων, που δεν παρουσιάζουν προβλήματα και προσομοιάζουν πολύ περισσότερο το παραδοσιακό κάπνισμα με το άτμισμα, καθιστώντας τη διακοπή του πρώτου μια πολύ εύκολη διαδικασία. Όσον αφορά στο κόστος του δε, η απόσβεση της αγοράς γίνεται ακόμα και σε μια βδομάδα, ενώ τα οφέλη τα βλέπουμε σε τεράστια έκταση στην τσέπη μας, καθημερινά»…
Στο ζήτημα της πώλησης μη πιστοποιημένων –και άρα ίσως δυσλειτουργικών ή ακόμα και επικίνδυνων προϊόντων, αναφέρθηκε εκτενώς ο Δημήτρης Πετρόπουλος, αναδεικνύοντας την ανάγκη να ρυθμιστεί η αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου πολύ σύντομα, μιας και υπάρχει και η σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η οποία αναγνωρίζει ότι πρόκειται για προϊόν μαζικής χρήσης και η μόνη προειδοποίηση που επιτάσσει να αναγράφεται στις συσκευασίες, είναι ότι η νικοτίνη είναι εθιστική. Θα πρέπει όμως, ο εθνικός νόμος να καλύψει τα όποια κενά υπάρχουν προς τη σωστή κατεύθυνση», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, πρόκειται για μια αγορά που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι «αποτελούν και το καλύτερο παράδειγμα των πλεονεκτημάτων του προϊόντος, αφού οι περισσότεροι είναι πρώην καπνιστές, που πλέον προτιμούν το άτμισμα στην καθημερινότητά τους, δίνοντας έτσι το παράδειγμα»…
Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης