Eνα βραχυπρόθεσμο «πρόγραμμα-γέφυρα» δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξει την απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, αλλά θα δώσει στους πολιτικούς χρόνο για να συμφωνήσουν σε μία πιο μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα.

Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg,το οποίο αναφέρει επίσης ότι όλα τα μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν με το εν λόγω πρόγραμμα κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Πριν από αυτή την συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης θα δυσκολευθεί να βρει συμμάχους μεταξύ των ομολόγων του, καθώς μόνο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έχει εκφραστεί δημόσια θετικά στη δημιουργία νέου προγράμματος. Εάν το πρόγραμμα-γέφυρα εγκριθεί στο Eurogroup, τότε θα ξεκινήσει μία πολύμηνη, δύσκολη διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ να δηλώνει σήμερα ότι ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί με τον κ. Σόιμπλε, όλα τα μέρη έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν για να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να στηριχθούν μόνο στον ELA, σχολιάζει το πρακτορείο.

Εάν όμως υπάρξει πλήρες αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, η ΕΚΤ ενδέχεται να αποφασίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένες, εξαιτίας του ότι έχουν «μαζέψει» μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Εάν αυτό συμβεί τότε η Ελλάδα ουσιαστικά θα χάσει τα προνόμια ενός πλήρους μέλους της Ευρωζώνης, καταλήγει το Bloomberg.

Υπενθυμίζει ότι ο Μ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι για να δεχθεί ξανά τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα.

Πηγή: Ημερησία