Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σύσταση «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», προβλέπει, μεταξύ άλλων το αναπτυξιακό σχέδιο για τη μετα-Μνημόνιο εποχή που παρουσίασε στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει επίσης σειρά δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις που έχουν «παγώσει» επί χρόνια. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την δημιουργία εθνικού κτηματολογίου και για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, με δεδομένο ότι χιλιάδες εκκρεμοδικίες «λιμνάζουν» στα δικαστήρια και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.
Η Αθήνα υπόσχεται επίσης πως θα μειώσει περαιτέρω το «γραφειοκρατικό βάρος» και θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D).
Το Bloomberg σημειώνει πάντως πως οι προτάσεις της Αθήνας για την αγορά εργασίας φαντάζουν αντίθετες στη συμβατική οικονομική λογική, με δεδομένο ότι η ανεργία παραμένει πάνω από το 20%.
Παράλληλα, το πρακτορείο επισημαίνει οι θεσμοί έχουν στο παρελθόν εναντιωθεί σε ίδρυση κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας λόγω φόβων ότι ο θεσμός θα χτυπηθεί από πελατειακή λογική.
Η εκπόνηση εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου συγκαταλέγεται στις απαιτήσεις των θεσμών για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Θεωρητικά, η στρατηγική θα επιτρέψει στην ελληνική πλευρά να μειώσει τα μέτρα που θα αξιώσουν οι εταίροι ως αντάλλαγμα για τυχόν ελάφρυνση του χρέους.
Το 2017 η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου, με την ανάπτυξη να ανέρχεται σε 1,4% του ΑΕΠ, έναντι αρχικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 2,7%.
Η χώρα μας επίσης δεν έχει καταγράψει ιδιαίτερη πρόοδο στην ετήσια κατάταξη ανταγωνιστικότητας που εκπονεί η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει πως σε βάθος χρόνου η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα από τα πλέον σοβαρά δημογραφικά προβλήματα στην ευρωζώνη.