Του Κώστα Ιερίδη

Την μετονομασία του ΕΝΦΙΑ ενόψει των ανακοινώσεων που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επικείμενης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Το εγχείρημα, βέβαια, προβλέπει μόνο την…αλλαγή του ονόματος της συγκεκριμένης επιβάρυνσης που υφίστανται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δεδομένου ότι ο στόχος για έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να αλλάξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έχει σημειώσει η zougla.gr βασική φιλοσοφία του νέου φόρου θα είναι η περαιτέρω επιβάρυνση όσων διαθέτουν περισσότερα ή μεγαλύτερα ακίνητα.

Ποιες αλλαγές εξετάζονται

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει και η Ημερησία, εξετάζεται σοβαρά να καταργηθεί ο φόρος ανά τετραγωνικό και να υπολογίζεται μόνο με βάση το σύνολο της αξίας των ακινήτων κάθε φορολογούμενου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί της ουσίας εξετάζεται να επιστρέψει ο ΦΑΠ με πολύ υψηλούς συντελεστές και πολύ χαμηλό αφορολόγητο όριο. Να σημειωθεί ότι, με βάση σενάρια που είχαν εξεταστεί στο παρελθόν, για να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ το αφορολόγητο όριο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τα 20.000 έως 30.000 ευρώ.

Σχεδιάζεται να καταργηθούν οι δύο φόροι του ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός) και να καθιερωθεί ένας φόρος που θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνηταΤελικά, ο υπολογισμός του φόρου για τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» να γίνεται με βάση προοδευτική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο. Στις αρχικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου ήταν να καθιερωθεί ένα μικρό αφορολόγητο όριο της τάξης των 30.000 – 50.000 ευρώ που θα οδηγούσε σε φοροελάφρυνση των μικροιδιοκτητών ακινήτων ενώ περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα έως 50.000 ευρώ θα ήταν αφορολόγητοι. Ωστόσο, μετά την μείωση των αντικειμενικών αξιών, η επιβολή του ΦΑΠ χωρίς αφορολόγητο όριο απομακρύνεται από το τραπέζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη σχεδιάζεται να καταργηθούν οι δύο φόροι του ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός) και να καθιερωθεί ένας φόρος που θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου, αγροτεμάχια).

Στο πλαίσιο αυτό, ο φόρος θα είναι μικρός για τους οικονομικά αδύναμους ή τους φορολογούμενους με πολύ μικρή ακίνητη περιουσία και θα αυξάνεται όσο μεγαλώνει η αξία της ακίνητης περιουσίας.

Αυτό όμως, που παραμένει ανοιχτό είναι πάνω σε ποιες τιμές των ακινήτων θα υπολογιστεί ο νέος φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2017 καθώς η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών έχει μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Η επιτροπή που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο με τη συμμετοχή φορέων της κτηματαγοράς αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες ενώ οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορούν διάφορες λύσεις, όπως η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων από ορκωτό εκτιμητή για τους φόρους μεταβίβασης και η δημιουργία ειδικού μαθηματικού τύπου που θα παράγει αξίες βάση των στοιχείων που θα συλλέγονται από συμβολαιογράφους, μεσίτες, εκτιμητές τραπεζών.

Πάντως, όλα τελούν υπό την έγκριση των θεσμών που θα έχουν τον τελευταίο λόγο και είναι δηλωμένοι οπαδοί του ΕΝΦΙΑ επειδή έχει αποδειχθεί ότι αποδίδει εισπρακτικά.

Διαμαρτυρία της ΛΑΕ κατά του ΕΝΦΙΑ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιήσει η Λαϊκή Ενότητα μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, κεντρικό αίτημα της εκδήλωσης αποτελεί «η άμεση και πλήρης κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενός άδικου, δημευτικού και αντιαναπτυξιακού νόμου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης