Του απεσταλμένου μας Κώστα Μπετινάκη

Λευκωσία. – Μπορεί το ενδιαφέρον στην Κύπρο να εστιάζεται στο ενεργειακό, αλλά πολλή συζήτηση γίνεται γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τους σχεδιασμούς στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες σημειωνόταν έντονο παρασκήνιο διεργασιών και πιέσεων στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., με επίκεντρο -τι άλλο;- την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Κύπρου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις στο περιθώριο του 2ου Συμποσίου για τον ρόλο της Μεγαλονήσου στον ενεργειακό διάδρομο της ΝΑ Μεσογείου, που διεξάγεται στη Λευκωσία, αφορούσαν κυρίως στις δημοσιογραφικές πληροφορίες για τις πιέσεις που άσκησαν τα επιτελεία της τρόικας σε Ελλάδα και Κύπρο στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις και επιπλοκές στο σενάριο εξόδου των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα και τη διάθεση των στοιχείων των ενεργητικών τους.

Οι κυπριακές Αρχές ελπίζουν να επιτύχουν «ουσιαστική απομόχλευση του τραπεζικού κλάδου». Πάντως, το ΔNT προσδιορίζει ότι το μέγεθος του τραπεζικού μοντέλου στην Κύπρο πρέπει να μειωθεί στο επίπεδο κάτω από τέσσερις φορές του κυπριακού ΑΕΠ – δηλαδή στο ήμισυ του σημερινού.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως οι εταίροι επιδιώκουν οι τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (Cypruς Bank, Ελληνική και Λαϊκή) να απορροφηθούν από ελληνικές, (όπως πιθανολογούν στη Λευκωσία από την Εθνική ή την Πειραιώς), τόσο ως προς το «καλό» όσο και ως προς το «κακό» τραπεζικό προϊόν.

Το παρασκήνιο που προηγήθηκε αυτής της μεθόδευσης

Αιφνιδιαστικές και μη ανακοινώσιμες θα είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στα «κομμάτια» των κυπριακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα που οι Κύπριοι ζητούν να απορροφηθούν από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Η Ελλάδα εμφανίζεται αμήχανη, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να διαταραχθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών ιδρυμάτων και ο μηχανισμός αποφεύγει – προς το παρόν – να τοποθετηθεί θετικά ή αρνητικά.

Η επίσκεψη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη πυροδότησε, μάλιστα, ακόμη πιο σύνθετα σενάρια, που άρχισαν να ζυμώνονται στα κυπριακά media υποχρεώνοντας τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο να τα διαψεύσει.

Και πώς αλλιώς να γίνει άλλωστε, καθώς εμπλέκονται εισηγμένες εταιρείες και οι όποιες αποφάσεις δεν πρέπει να διαρρεύσουν, αλλά να εφαρμοστούν αιφνιδιαστικά. Ουσιαστικά, ο Κύπριος πρόεδρος φέρεται να ζήτησε μια λύση απορρόφησης των ελληνικών κομματιών των δύο κυπριακών ιδρυμάτων από συστημικές τράπεζες της Ελλάδας.

Στο παρασκήνιο ωστόσο -και σύμφωνα με πληροφορίες από τον τραπεζικό κλάδο- το θέμα τέθηκε υπό συζήτηση, χωρίς ωστόσο να δοθεί οριστική απάντηση. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση του ΤΧΣ άκουσαν με ενδιαφέρον τα κυπριακά επιχειρήματα και, χωρίς να δεσμευτούν σε καμία περίπτωση, έθεσαν τη συζήτηση σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική θέση αφορά στην απορρόφηση των ελληνικών «θυγατρικών» μέσω ενός μοντέλου όμοιου με αυτό που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Εμπορικής.

Ήτοι ένα «βελούδινο διαζύγιο», που επιτρέπει την αποχώρηση των κυπριακών τραπεζών αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι θα δεσμευθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των «κομματιών» που θα απορροφηθούν. Πρόκειται για μια λύση που έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές, καθώς οι κυπριακές τράπεζες θα επωμισθούν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά θα απαλλαχθούν από τον διαχειριστικό κυκεώνα, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους στην εξυγίανση της εγχώριας τραπεζικής τους αγοράς.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι θα έχει ως επίκεντρο και πάλι τις συστημικές τράπεζες και, δεδομένου του μεγέθους και της ιδιομορφίας των χαρτοφυλακίων των κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μπορεί να αλλάξει εκ νέου το τοπίο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.