Αποφάσεις για το αν θα αυξήσει το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA από τα 89,5 δισ. ευρώ  και για πόσο διάστημα θα λάβει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έπεισε την περασμένη εβδομάδα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της να αυξήσουν το όριο του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουνίου, μετά την υπερψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο του πρώτου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για να αρχίσει η διαπραγμάτευση ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα. Η επιπλέον ρευστότητα βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν και πάλι τη Δευτέρα, αν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων παραμένουν.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει και πάλι τον ELA άμεσα, αλλά έχει επίσης περιθώριο να κάνει και άλλες κινήσεις (σ.σ.: για την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών), εφόσον προχωρήσει καλά η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προσθέτει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειασθεί κάποιες εβδομάδες ή μήνες.

Το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει από τον Σεπτέμβριο το «κούρεμα» που επιβάλλεται στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες έναντι του ELA.

Το 90% των οικονομολόγων αναμένει ότι έως το τέλος του έτους τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και τα τραπεζικά ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα μπορούν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ για πράξεις αναχρηματοδότησης (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δανείζονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με χαμηλότερο επιτόκιο, μόλις 0,05%).

Η κίνηση αυτή αναμένεται, επίσης, να καταστήσει τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου επιλέξιμα για αγορά από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, μειώνοντας δυνητικά τις αποδόσεις τους.