Η εκτόξευση του τουρισμού έχει καταστήσει τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας ιδιαίτερα ελκυστικά για τους επενδυτές, καθώς αυτές οι πύλες εισόδου-εξόδου της χώρας υποδέχονται περίπου το 70% των τουριστών ετησίως.
Με τα περιφερειακά αεροδρόμια να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, προσφορές αναμένεται να υποβάλουν η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου, η κοινοπραξία των Ελλάκτωρ-Vinci, η αργεντίνικη Corporacion America, η Advent, τα σχήματα των J&P Άβαξ-Zurich Airport, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Aeroports De La Cote d Azur και, βέβαια, η Fraport μαζί με τον όμιλο Κοπελούζο.
Ποια αεροδρόμια βγαίνουν στο σφυρί
Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι οι ανάδοχοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις για την αναβάθμιση των αερολιμένων αξίας 200 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τα αεροδρόμια που αποκρατικοποιούνται είναι αυτά της Θεσσαλονίκης, των Χανίων, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σκιάθου, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Σάμου και της Μυτιλήνης.
Από τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, την Κω, την Κέρκυρα και τα Χανιά εκτιμάται ότι περνούν περισσότεροι από 13 εκατ. επιβάτες, απορροφώντας το 71% της επιβατικής κίνησης. Για τα συγκεκριμένα αεροδρόμια προβλέπεται επένδυση αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών. Οι αερολιμένες Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλλονιάς, Ακτίου και Καβάλας θεωρούνται αναπτυσσόμενοι μεσαίου μεγέθους και απαιτούν την πραγματοποίηση έργων υποδομής ύψους 95 εκατ. ευρώ. Βάσει των δεδομένων του 2013, ο αριθμός των αφίξεων στα συγκεκριμένα αεροδρόμια διαμορφώθηκε περίπου στα 4 εκατομμύρια.
Το ενδιαφέρον, πάντως, των διεθνών και ξένων κολοσσών θα φανεί στις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.