Την αντίθεσή της στην επιβάρυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με το κόστος της μείωσης των βιομηχανικών τιμολογίων ενέργειας μέσω της εφαρμογής του λεγόμενου «τέλους διακοψιμότητας» εκφράζει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

«Το σήμερα κυβερνών κόμμα ήταν αντίθετο στην ψήφιση του Τέλους αυτού, όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση το έφερε και το ψήφισε με τον νόμο 4203/2013. Παρ’ όλα αυτά, τώρα που ανέλαβε την εξουσία φαίνεται ότι το προωθεί. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι και να διαψευστούμε» αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τονίζει ότι ο διαχωρισμός της Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας (ΣΥΘΗΑ) από τις υπόλοιπες Ανανεώσιμες Πηγές με την πρόταση υιοθέτησης πολύ μικρότερου συντελεστή δεν είναι ούτε λογική ούτε δίκαιη.

«Εφόσον οι ΣΥΘΗΑ θέλουν τον χαρακτηρισμό Α.Π.Ε., θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα με τις Α.Π.Ε. και σε περιπτώσεις επιβολής τελών ή εισφορών» υπογραμμίζει η Ένωση.

Τέλος, επισημαίνει ότι η αιολική ενέργεια είναι, μαζί με τα μικρά υδροηλεκτρικά, η πιο φθηνή πράσινη ενέργεια και η δεύτερη πιο φθηνή μορφή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σήμερα στην Ελλάδα, και η βιομηχανία έχει απολαύσει στα τιμολόγιά της τη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος χάρη στις Α.Π.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ, είναι περί τα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα και «είναι προφανές ότι το συμφέρον των καταναλωτών και ειδικότερα της Βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι να ενισχύονται οι φθηνές μορφές ενέργειας, δηλαδή η Αιολική Ενέργεια, ώστε να μπορούν να αναπτύσσονται και να παρέχουν ακόμα περισσότερο φθηνό ρεύμα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης