Η Γερμανία, πρότυπο για πολλές χώρες, έχει απολέσει τον μεταρρυθμιστικό της ζήλο, έχει μείνει πίσω σε δημόσιες επενδύσεις. Ο επικεφαλής του Eurogroup καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να μην επαναπαύεται στις δάφνες που αποκόμισε τον περασμένο καιρό με την εμμονή της στην πολιτική της λιτότητας.
Ως μαύρη εβδομάδα για τη συνηθισμένη σε καλές ειδήσεις γερμανική οικονομία χαρακτηρίζουν σχολιαστές του τύπου την εβδομάδα που πέρασε.
Πρώτα η μείωση στους δείκτες βιομηχανικών παραγγελιών και στη συνέχεια η κάμψη των εμπορικών εξαγωγών ήρθαν να συμπληρώσουν τις δυσοίωνες προοπτικές για τη γερμανική οικονομία. Άλλοτε ατμομηχανή της Ευρώπης η Γερμανία, φαίνεται να χάνει το βηματισμό της και να την παρασύρει η επιβράδυνση της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.
Από τη Ουάσιγκτον όπου βρισκόταν για τη σύνοδο του ΔNT, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προειδοποίησε για τους κινδύνους αύξησης του δημόσιου χρέους με προγράμματα τόνωσης της οικονομίας. «Να διαφυλάξουμε την εμπιστοσύνη».
Nτάισελμπλουμ κατά Βερολίνου
Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Νταισελμπλούμ κάλεσε τη Γερμανία να μην επαναπαύεται στις δάφνες των μεταρρυθμίσεων που έκανε πριν από χρόνια στον τομέα εργασίας. «Μεταρρυθμίσεις δεν είναι κάτι που κάνει κάποιος πριν δέκα ή είκοσι χρόνια», είπε ο Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αρνητικά μηνύματα εκπέμπει η γερμανική οικονομία
Ήδη το Βερολίνο έχει αρχίσει να αναθεωρεί προς τα κάτω τις προγνώσεις για την ανάπτυξη και το βαρόμετρο του Ινστιτούτου ZEW να κάνει βουτιά τον Οκτώβριο.
Μετά τα οικονομικά ινστιτούτα, και η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω τις προγνώσεις της για την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα: Το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,2% από 1,8% που ήθελαν οι εαρινές προβλέψεις. Το 2015 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,3% από 2% που προβλεπόταν αρχικά.
Την ίδια ώρα, το βαρόμετρο των οικονομικών προσδοκιών του γερμανικού Ινστιτούτου ZEW σημείωσε πτώση τον Οκτώβριο στις -3,6 μονάδες, από τις 6,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο και ενώ οι εκτιμήσεις ήθελαν τη μείωση στο 0,8%.
Αυξήθηκαν τα γεωπολιτικά ρίσκα
Είναι σαφές ότι οι αξιολογήσεις των ανθρώπων του γερμανικού χρηματιστηρίου είναι οι χειρότερες από τον Νοέμβριο του 2012. Η μείωση των οικονομικών προσδοκιών αποδίδεται κυρίως:
1. Στα γεωπολιτικά ρίσκα (Συρία, Ουκρανία, Έμπολα) και
2. στην αναιμική ανάπτυξη που σημειώνεται στην ευρωζώνη.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου ZEW, Κλέμενς Φουστ.
«Η αύξηση των κινδύνων επηρεάζει καθοριστικά το κλίμα», παρατηρεί ο τραπεζίτης Γκέρτ Χάσελ της BHF Bank, χαρακτηρίζοντας «κάπως υπερβολική» την υπερτίμηση των ρίσκων. «Η βασική δυναμική της οικονομική συγκυρίας είναι εντάξει» εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος.
«Η μείωση της παραγωγής και των παραγγελιών αλλά και οι αδύναμες αγορές μετοχών έχουν επηρεάσει το κλίμα» υποστηρίζει ο Ούλριχ Βόρτμπεργκ της Hessische Landesbank.
«Η αύξηση του γερμανικού χρέους δεν πρόκειται να δημιουργήσει ανάπτυξη στην Ελλάδα»
Η κάτω βόλτα των προβλέψεων δεν φαίνεται να ανησυχεί τον γερμανό υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που παραπέμπει στο γεγονός ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει σε καλό επίπεδο και η αγορά εργασίας εμφανίζεται ανθεκτική.
Όπως υπογραμμίζει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το κύριο αίτιο για την επιδείνωση είναι η αναπτυξιακή αδυναμία στην Ευρώπη, η οποία όπως δήλωσε δεν πρόκειται να αρθεί εάν αλλάξει η δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας.
«Η αύξηση του χρέους στη Γερμανία δεν πρόκειται να δημιουργήσει περισσότερη ανάπτυξη στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία ή την Ελλάδα», είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπογραμμίζοντας ότι οι αναγκαίες προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν με επενδύσεις στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Επαγρύπνηση και δράση
«Η Γερμανία πρέπει να επαγρυπνά για να παραμείνει ανταγωνιστική, δεν μπορεί κάποιος να είναι ικανοποιημένος με μεταρρυθμίσεις που έκανε τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο Ντάισελμπλουμ, υπονοώντας τη δέσμη μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην αγορά εργασίας επί καγκελαρίας του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, γνωστές ως «Hartz IV».
Αυτές θεωρούνται θεμέλιος λίθος για τη σταθερή πορεία στην γερμανική αγορά εργασίας και κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης.
Οι προειδοποιήσεις Ντάισελμπλουμ προς τη Γερμανία γίνονται υπό το πρίσμα των συζητήσεων περί ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων που εξετάζονται από το Eurogroup. Ναι μεν υπάρχει σε βασικές γραμμές συναίνεση στο ότι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικότερες από τη διάθεση επιπλέον πόρων, αλλά πολλές χώρες έχουν μείνει πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα.
Ο Ντάισελμπλουμ επαίνεσε τις μικρές χώρες, όπως αυτές της Βαλτικής, αλλά και χώρες σε κρίση, όπως την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, για το ότι μετά από χρόνια ριζικών μεταρρυθμίσεων επέστρεψαν σε θετικά ποσοστά ανάπτυξης.
Πηγή: FAZ/Reuters/dpa/ afp/Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης