Τις αιτήσεις τους για να ενταχθούν στο νέο καθεστώς ΦΠΑ μπορούν να υποβάλουν πλέον χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Στο Taxisnet (www.gsis.gr) είναι διαθέσιμη πλέον η ειδική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων ένταξης στο «ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά την είσπραξη», σύμφωνα με το άρθρο 39.β του Κώδικα ΦΠΑ.
Στη σχετική φόρμα ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τα εξής στοιχεία:
1) ονοματεπώνυμο/επωνυμία
2) ΑΦΜ
3) ημερομηνία έναρξης εργασιών
4) ημερομηνία δήλωσης
5) ημερομηνία ένταξης στο ειδικό καθεστώς
6) ετήσιος κύκλος προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου
7) κύκλος εργασιών τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου μέχρι την ημερομηνία ένταξης
8) εκτιμώμενος κύκλος εργασιών τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου (συμπληρώνεται μόνο από νέες επιχειρήσεις).
Αν το δηλώσεις, δεν θα πληρώσεις
Η επιχείρηση που εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς αποδίδει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ στα τιμολόγια που εκδίδει κατά τον χρόνο είσπραξης του τιμολογίου και αντίστοιχα ασκεί το δικαίωμα έκπτωσης κατά τον χρόνο που πληρώνει τους προμηθευτές της. Ομοίως, οι πελάτες των επιχειρήσεων του ειδικού καθεστώτος ασκούν το δικαίωμα έκπτωσης κατά τον χρόνο εξόφλησης των τιμολογίων τους από τις επιχειρήσεις του ειδικού καθεστώτος.
Το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά την είσπραξη είναι προαιρετικό και μπορούν να ενταχθούν σε αυτό όλες οι επιχειρήσεις (παλιές και νέες) ανεξαρτήτως αντικειμένου, εφόσον ο κύκλος εργασιών τους κατά την προηγούμενη χρήση ή την τρέχουσα δεν ξεπερνά ή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ.
Για την ένταξη στο καθεστώς απαιτείται μόνο η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω ειδικής εφαρμογής στο TaxisNet. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση ένταξης μέχρι τις 20.10.2014 και η ένταξή τους θα γίνεται αναδρομικά από 1.10.2014.
Η παρακολούθηση των εισπράξεων θα γίνεται από τις ενταγμένες επιχειρήσεις με όποιο πρόσφορο μέσο διευκολύνει την επιχείρηση, ενώ η ενημέρωση των πληρωμών προς τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται μέσω των τριμηνιαίων καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών και προμηθευτών.
Για τους σκοπούς εφαρμογής του καθεστώτος, η εξόφληση μπορεί να γίνεται με όλους τους τρόπους (τραπεζικά εμβάσματα, παντός είδους επιταγές, αντικαταβολή κ.λπ.). Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται επιταγή, ως χρόνος εξόφλησης λογίζεται ο χρόνος εγχείρισης αυτής, ενώ σε περίπτωση σφράγισής της ο ενταγμένος υποκείμενος στον φόρο θα έχει τη δυνατότητα διόρθωσης της φορολογητέας βάσης και κατά συνέπεια του οφειλόμενου φόρου.
Χ.Λ.