Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στην Ευρώπη, μετά την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να επικυρώσουν το σχέδιο στήριξης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο στήριξης προς την Ιρλανδία ανοίγει το δρόμο για την Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, που φτάνει τα 110 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean – Claude Juncker, δήλωσε πως το Eurogroup θα εξετάσει τάχιστα όπως ο χρόνος αποπληρωμής του ελληνικού δανείου να εναρμονιστεί με εκείνον της Ιρλανδίας που φθάνει τα 10-11 χρόνια. Για την ελληνική περίπτωση το μνημόνιο προβλέπει συνολικά πέντε χρόνια με διετή περίοδο χάριτος.

Όλα αυτά καθορίζονται, στο κείμενο της συμφωνίας που διαμορφώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία επικυρώθηκε το σχέδιο στήριξης υπέρ της Ιρλανδίας.

Υπό την εποπτεία Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. η Ιρλανδία

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τη νέα συμφωνία, οι όροι δανεισμού για την Ιρλανδία θα είναι επαχθέστεροι, γεγονός που ήδη έχει θορυβήσει τόσο τον πρωθυπουργό, Brian Cowen, όσο και τον υπουργό Οικονομικών Brian Lenihan.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η Ιρλανδία καλείται να πληρώνει ένα μεσαίο και ευέλικτο επιτόκιο 5,8% ετησίως, υψηλότερο από το 5,2% που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Παράλληλα, το Δουβλίνο θα κληθεί να αποδώσει το ποσό των 17,5 δισ. ευρώ από ίδιους πόρους, οι οποίοι θα αντληθούν κατά κύριο λόγο από το ταμείο συντάξεων.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή του τετραετές πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο προβλέπει περικοπές συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ και φορολογία ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Γαλλογερμανικό consensus για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.

Ωστόσο, η συνεδρίαση του Eurogroup σημαδεύτηκε και από μια σημαντική συμφωνία, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση σε μελλοντικό χρόνο των κρίσεων χρέους μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο γαλλογερμανικός άξονας συμφώνησε στη διαμόρφωση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χωρών που συμμετέχουν στο ευρώ, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013.

Όπως ανέφεραν κορυφαίες πηγές μέσα από την ευρωζώνη, οι υπουργοί του Eurogroup συμφώνησαν στη κατά περίπτωση συμμετοχή ιδιωτικών τραπεζών στο ταμείο αυτό.

«Αυτή η πρόταση προβλέπει μία κατά περίπτωση χρηματοδοτική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στον μελλοντικό μηχανισμό, σε αντίθεση με αυτό που ήθελαν αρχικά οι Γερμανοί, οι οποίοι επιθυμούσαν μια πιο αυτοματοποιημένη συμμετοχή» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, έπρεπε να κάνει παραχωρήσεις, για να δεχθεί τη κατά περίπτωση συμβολή των τραπεζών, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Γάλλων και Γερμανών ήταν δύσκολες τις τελευταίες μέρες.

Διαβάστε επίσης:

Κατά περίπτωση η συνεισφορά των ιδιωτών στον μηχανισμό ευρωστήριξης
, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010, 19:01

Γαλλογερμανική συναίνεση για τον μόνιμο μηχανισμό ευρωστήριξης
, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010, 16:31

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης