Την αναβολή της εκταμίευσης της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup. Νωρίτερα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, το «αγκάθι» για την μη σύναψη συμφωνίας είναι η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.
Η συζήτηση για την αποδέσμευση των χρημάτων μετατίθεται για την άτυπη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στις 5 Απριλίου, όπου θα αξιολογηθεί εκ νέου εάν η χώρα μας πληροί πλέον όλες τις προϋποθέσεις.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται άμεσα τα χρήματα, καθώς το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που έχει συγκροτήσει και οι δύο πετυχημένες έξοδοι στις αγορές το τελευταίο δίμηνο διασφαλίζουν πως έχει επαρκή ρευστότητα στα δημόσια ταμεία.
Πριν την έναρξη του Eurogroup κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να κατευνάσουν τις όποιες ανησυχίες, διαβεβαιώνοντας πως σε γενικές γραμμές η χώρα μας είναι εντός στόχων όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις της.
Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι αναμένει τις «επόμενες μέρες» να υπάρξει συμφωνία για το νέο πλαίσιο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση του ενός δισ., που προέρχεται από τα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών από την αγορά ελληνικών ομολόγων, μέχρι το Eurogroup του Απριλίου, «το αργότερο», καθώς το «μεγαλύτερο κομμάτι των δεσμεύσεων έχουν προχωρήσει πολύ».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, αναφέροντας πως έχει θετική εικόνα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα κι ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την πρώτη κατοικία. Χαιρέτισε ακόμα ως «σπουδαία είδηση» την πετυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου στις αρχές της εβδομάδας, προσθέτοντας ότι τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει «πολλή δουλειά».
Εκτός από το θέμα του νέου νόμου Κατσέλη στο τραπέζι εισέρχεται και το ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τον κ. Μοσκοβισί να το αναφέρει μεταξύ των ζητημάτων που δεν έχουν κλείσει οριστικά. Ανέφερε πάντως ότι το θέμα είναι διαχειρίσιμο ώστε να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία.