Μέχρι το τέλος Μαΐου θα αδειοδοτούνται χωρίς κόστος και με ένα απλό «κλικ» τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, πλέον οι επιχειρήσεις στους τομείς αυτούς μπορούν να ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους με μία απλή γνωστοποίηση στη διοίκηση και με μηδενικό κόστος, ενώ είναι έτοιμο το κατάλληλο πληροφοριακό σύστημα και «μέχρι το τέλος Μαΐου η διαδικασία να γίνεται πλήρως ηλεκτρονικά, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες».
Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 1723/18-05-2017) αφορά στις διαδικασίες ίδρυσης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 80 του ν. 3463/2006, καθώς και στα θέατρα και τους κινηματογράφους, όπως αυτά εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 2 του ν. 4442/2016. Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός τουριστικών καταλυμάτων.
Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας δεν εμπίπτουν τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών αμιγώς ίντερνετ και οι παιδότοποι. Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, «μετά τη θέση σε λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων (Ο.Π.Σ.-ΑΔΕ) του άρθρου 14 του ν. 4442/2016, η διαδικασία διεκπεραιώνεται αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος».
Στην απόφαση αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στα εξής:
– την τήρηση αρχείου στην εγκατάσταση του καταστήματος
– τη μεταβολή γνωστοποίησης
-τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη γνωστοποίηση θεάτρων και κινηματογράφων
-τη χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων
-την άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου
-την τήρηση μέτρων πυροπροστασίας
-την απλουστευμένη διαδικασία για μηχανήματα αυτόματης πώλησης παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών
-την απλουστευμένη διαδικασία για πώληση τυποποιημένων τροφίμων.
Υποχρεωτική γνωστοποίηση λειτουργίας πισίνας εντός των τουριστικών καταλυμάτων
Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη της ηλεκτρονικής διαδικασίας αδειοδότησης προβλέπεται και για την υποχρεωτική γνωστοποίηση λειτουργίας πισίνας εντός των τουριστικών καταλυμάτων. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε και αυτή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 1654/15-05-2017) και ορίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η σχετική ενημέρωση στην αρμόδια υπηρεσία τουρισμού είτε σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
«Όταν τεθεί σε εφαρμογή η λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριότητας και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) για το τμήμα που αφορά τη γνωστοποίηση των κολυμβητικών δεξαμενών, η υποβολή της γνωστοποίησης γίνεται αποκλειστικά, μέσω αυτού», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.
Η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σχετικά με το θέμα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Με τον νόμο 4442/2016 κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα, κατοχυρώνοντας μία απλή και γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης. Τώρα, ερχόμαστε με Κοινή Υπουργική Απόφαση όλων των συναρμόδιων υπουργείων, να εντάξουμε στο καθεστώς γνωστοποίησης του νόμου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα.
»Πλέον, οι επιχειρήσεις στους τομείς αυτούς, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την οικονομία μας, θα μπορούν να ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους με μία απλή γνωστοποίηση στη διοίκηση και με μηδενικό κόστος. Στην ίδια κατεύθυνση, μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουμε έτοιμο και το κατάλληλο πληροφοριακό σύστημα, ώστε η διαδικασία να γίνεται πλήρως ηλεκτρονικά, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες.
»Με τη νέα διαδικασία αδειοδότησης απελευθερώνουμε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου που θα κάνει ουσιαστικούς ελέγχους πάνω στην πραγματική λειτουργία των επιχειρήσεων. Έλεγχοι που θα διασφαλίζουν την τήρηση των νόμων και θα εγγυώνται την υγεία και την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων».