Η κρίση στην Ελλάδα έχει «χτυπήσει» σε μεγάλο βαθμό τον τομέα των ακινήτων και των κατασκευών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τον Ιανουάριο του 2015 ολοκληρώθηκαν μόλις 580 νέες οικιστικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα έναντι 736 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τον πρώτο μήνα του 2007 αντίθετα είχαν κτιστεί σχεδόν 8 χιλιάδες κατοικίες!

Πλήθος ακινήτων σε τιμές ευκαιρίας για όσους διαθέτουν κομπόδεμαΤη δραματική πτώση της ζήτησης και γενικότερα του ενδιαφέροντος των Ελλήνων για την κτηματαγορά επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία των τραπεζών για τις συναλλαγές που γίνονται με τη διαμεσολάβησή τους. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η πτώση έφτασε το 23,9% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης κατά 59,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Οι συναλλαγές μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχαν φθάσει τις 148,1 χιλ. το 2007 και 116 χιλ. το 2008, για να υποχωρήσουν στη συνέχεια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και κατόπιν της αβεβαιότητας, στις 31 χιλ. το 2012, στις 24,4 χιλ. το 2013 και τις 17 χιλ. το 2014. Με δεδομένο ότι στο τρίμηνο οι συναλλαγές έφτασαν τις 3.200 εκτιμάται ότι φέτος, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν θα ξεπεράσουν τις 13 χιλιάδες.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» στο real estate, μικρή άνοδος στην αγορά φθηνών κατοικιών καταγράφηκε από τους κτηματομεσίτες από τας τέλη του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015. Ιδιοκτήτες πωλούν σε πολλές περιπτώσεις όσο-όσο τα ακίνητά τους, προκειμένου να «ξεφορτωθούν» υποχρεώσεις όπως ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους.

Πωλούνται όσο… όσο!

Σε αγγελίες που δημοσιεύτηκαν σε σχετικά έντυπα άλλα και στο διαδίκτυο, η ανάγκη των ιδιοκτητών για «ζεστό χρήμα» αποτυπώνεται στα μικρά ποσά τα οποία ζητούν προκειμένου να πουλήσουν τα ακίνητά τους:

Παραδείγματα:

  • Διαμέρισμα που έχει αντικειμενική αξία πάνω από 20 χιλ. ευρώ έχει σήμερα τιμή πώληση 6 χιλιάδες ευρώ και μάλιστα δεν υπάρχει κανείς να το αγοράσει.
  • Γκαρσονιέρα με αντικειμενική αξία 14 χιλ. ευρώ σήμερα προσφέρεται 5.500 ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχει ελπίδα για να πουληθεί.

Η νέα γενιά προσφερόμενων προς πώληση διαμερισμάτων είναι αυτή που εγκαταλείπεται από τους μισθωτές, οι οποίοι επιστρέφουν στα πατρικά τους. Τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί ο αριθμός των ξενοίκιαστων κατοικιών με τους ιδιοκτήτες να τα βγάζουν στο σφυρί αφού δεν αποδίδουν έσοδα και ταυτόχρονα φορολογούνται.

Διαβάστε επίσης: