Άκαιρη αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ την πρόταση των θεσμών για την περικοπή 1,8 δισ. ευρώ ετησίως στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ενώ εκτιμά ότι η συμφωνία με τους πιστωτές θα έχει άκρως υφεσιακές επιπτώσεις στην οικονομία.
Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σημειώνεται ότι το 2014 οι ασφαλιστικές εισφορές ανήλθαν σε 19 δισ. ευρώ, ενώ οι κοινωνικές παροχές σε 40 δισ. (εκ των οποίων οι συντάξεις σε 32 δισ.) και ότι το έλλειμμα αυτό (21 δισ. ευρώ) απορροφά το ήμισυ περίπου των φορολογικών εσόδων της χώρας που ανήλθαν σε 44 δισ., καθιστώντας ευάλωτη τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παροχών καθώς τα φορολογικά έσοδα υπόκεινται στις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου.
Ο ΣΕΒ θεωρεί πάντως ότι η περικοπή δαπανών στο ασφαλιστικό «αργά ή γρήγορα θα εφαρμοσθεί, στον βαθμό που δεν υπάρχει διαθέσιμη συνταξιοδοτική αποταμίευση, αλλά ούτε και περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη των συντάξεων».
«Μία εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, με κατάργηση των εξόφθαλμων προνομίων, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μία μείωση των φόρων ώστε να τονωθεί η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, η απασχόληση, τα εισοδήματα των εργαζομένων και, σε τελευταία ανάλυση, οι ασφαλιστικές εισφορές» υπογραμμίζει.
Ο Σύνδεσμος αναπαράγει την επισήμανση της Τράπεζας της Ελλάδος στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική περί αναγκαιότητας μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους, ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ, ενώ εκτιμά ότι η συμφωνία με τους θεσμούς θα επιτευχθεί με την κυβέρνηση να υιοθετεί περιορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό (κατάργηση εξόφθαλμων προνομίων και στρεβλώσεων) και κάποιες από τις μεταφορές προϊόντων και υπηρεσιών στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ, που προτείνουν οι θεσμοί.
«Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο μέτρων θα έχει άκρως υφεσιακές επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς στηρίζεται υπέρμετρα σε πρόσθετη φορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών» καταλήγει ο ΣΕΒ.