Μείωση σε ποσοστό άνω του 30% υπολογίζεται ότι κατέγραψε η επισκεψιμότητα στα κάμπνιγκ της χώρας κατά τους μήνες από τον Μάιο έως και τον Ιούλιο, με τους επιχειρηματίες να έχουν εναποθέσει πλέον τις ελπίδες τους για περιορισμό της ζημίας στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Ανακούφιση δημιουργούν οι προκρατήσεις που έχουν ήδη γίνει και συνεχίζονται, όπως επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και Κάμπινγκ Χαλκιδικής, Αντώνης Δεληδημητρίου.

Σημειώνει, δε, ότι ο Αύγουστος μπήκε με μεγάλη δυναμική για τα κάμπνιγκ της χώρας και μέχρι και την τρέχουσα εβδομάδα, όσοι θελήσουν να εξασφαλίσουν διακοπές δίπλα στη θάλασσα «πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να βρουν μία θέση στα κάμπινγκ».

Όπως εξηγεί ο κ. Δεληδημητρίου, «δυστυχώς, συνεπεία του καύσωνα, των ευρωεκλογών, του ευρωμπάσκετ και της Ολυμπιάδας στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι δεν άρχισαν ακόμη να καταφτάνουν στα κάμπινγκ της χώρα μας με τη δυναμική που το έκαναν τα τελευταία χρόνια». Έτσι, ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι από τον τρέχοντα μήνα μέχρι και τον Σεπτέμβριο «θα τους έχουμε και πάλι κοντά μας».

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και Κάμπινγκ Χαλκιδικής, ο Αύγουστος, στην έναρξή του, πάει πολύ καλά για τα κάμπινγκ της χώρας, με τις πληρότητες να «αγγίζουν» μέχρι και το 100% σε ορισμένες περιοχές -κυρίως σε Πελοπόννησο και Βόρεια Ελλάδα. Μεγάλη έκπληξη για τους επιχειρηματίες των κάμπινγκ αποτελεί «η δυναμική που παρουσιάζει η τουρκική αγορά, αλλά και η έλευση ξένων και πολυτελών αυτοκινούμενων τροχόσπιτων», όπως λέει ο κ. Δεληδημητρίου.

«Πραγματικά, φέτος, οι Τούρκοι ταξιδιώτες κατακλύζουν τους χώρους μας», σημειώνει κι εξηγεί πως μπορεί να επιλέγουν τα κάμπινγκ για τη διαμονή τους εδώ και μία διετία, «αλλά ενώ πέρυσι κάποιος κατέγραφε πέντε επισκέπτες, φέτος αυτοί έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί».

Μιλώντας για τους επισκέπτες των κάμπινγκ της χώρας, ο κ. Δεληδημητρίου σημειώνει ότι αυτά σε Πελοπόννησο και νησιά δουλεύουν κυρίως με ξένους, ενώ σε Πιερία, Χαλκιδική και υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα, ποσοστό άνω του 65% είναι Έλληνες και ακολουθούν παραδοσιακά οι Βαλκάνιοι -κυρίως Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Σέρβοι- αλλά και οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί, οι Άγγλοι και οι Ιρλανδοί.

Βέβαια, όπως επισημαίνει ο κ. Δεληδημητρίου, «οι Έλληνες μπορεί να εξακολουθούν να απολαμβάνουν την ανεμελιά που προσφέρει το κάμπινγκ, ωστόσο λόγω οικονομικής στενότητας έχουν περιορίσει τις ημέρες διανυκτέρευσής τους κι έτσι ενώ μέχρι και πριν από λίγα χρόνια έκλειναν τη θέση τους στα κάμπινγκ για έναν με δύο μήνες, σήμερα το πολύ να μείνουν μέχρι και δέκα ημέρες».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ σημειώνει ότι έχουν παραμείνει στα περσινά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις, ανάλογα με την περιοχή. Όπως λέει, για ένα ζευγάρι η διανυκτέρευση κοστίζει από 25 έως και 55 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ενώ για μια τετραμελή οικογένεια το εύρος εκτιμάται στα 40-55 ευρώ/διανυκτέρευση.

Αναφερόμενος στην κατάσταση των κάμπινγκ της χώρας, ο κ. Δεληδημητρίου σημειώνει ότι οι επιχειρηματίες είναι σοβαροί άνθρωποι που φροντίζουν για τον χώρο και τις παροχές που προσφέρονται κι έτσι «προχωρούν σε επενδύσεις κάθε χρόνο, προκειμένου να μην απογοητεύσουν τους “φιλοξενούμενούς” τους, μιας και πολλοί εξ αυτών έχουν μετεξελιχθεί με τα χρόνια σε φίλους».

Στο νομό Χαλκιδικής λειτουργούν συνολικά 28 κάμπινγκ, εκ των οποίων τα 24 βρίσκονται στο δεύτερο «πόδι», στη Σιθωνία, ενώ πανελλαδικά ο αριθμός τους ανέρχεται σε 298. Πάντως, η μεγάλη μάστιγα για τα κάμπινγκ της χώρας εξακολουθεί να είναι η ελεύθερη κατασκήνωση που δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα και «πληγώνει» δήμους και επαγγελματίες.

«Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει με το ζήτημα αυτό και να δοθούν οριστικές λύσεις», τονίζει ο κ. Δεληδημητρίου, αν και, όπως παραδέχεται, «τα τελευταία χρόνια γίνονται φιλότιμες προσπάθειες για τον περιορισμό του φαινομένου, αλλά θα πρέπει να ενταθούν».

Κατά τις εκτιμήσεις του ίδιου, το 2023 -τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται από την ΕΛΣΤΑΤ στο τέλος του τρέχοντος έτους- η επισκεψιμότητα στα κάμπινγκ της χώρας «χτύπησε κόκκινο», όχι μόνο πιάνοντας τα επίπεδα του πολύ καλού 2019, όπως λέει χαρακτηριστικά, αλλά «τα ξεπεράσαμε κιόλας». Υπενθυμίζεται ότι το 2019, τα κάμπινγκ της χώρας επέλεξαν για τις διακοπές τους 3,1 εκατομμύρια άτομα.