Κατά την τελευταία συνεδρίαση του τρέχοντος έτους η ΕΚΤ αποφάσισε να τερματίσει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στα τέλη Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα όμως η Ευρωτράπεζα παραμένει ενεργή στην αγορά ομολόγων αφού θα επανεπενδύει σε χρεόγραφα έσοδα από τίτλους που έχει ήδη αγοράσει στο πλαίσιο του QE. Συνεπώς ουσιαστικά το πρόγραμμα δεν ολοκληρώνεται, ωστόσο ο όγκος των ομολόγων που θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ θα παραμένει αμετάβλητος στα 2,6 τρις ευρώ.
«Είναι ένα πρώτο φρένο», σχολιάζει ο Ούλριχ Κάτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Dekabank, «αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε θα ξεκινήσει η ΕΚΤ να ανεβάζει τα επιτόκια».
Δυσοίωνες προοπτικές
Την τάση επιδείνωσης των ρυθμών ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, ήρθε να επιβεβαιώσει και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo ο οποίος υποχώρησε το Δεκέμβριο για τέταρτη συνεχή φορά. Στις δε ΗΠΑ η ομοσπονδιακή FED παραμένει μεν αισιόδοξη, εντούτοις εκτιμάται ότι εντός του 2019 δεν θα υπάρξουν περισσότερες από δυο παρεμβάσεις στην επιτοκιακή πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας.
Εξαντλούνται τα εργαλεία της ΕΚΤ;
Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι Κασσάνδρες και η επιδείνωση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις μάλλον μετριοπαθείς σήμερα προβλέψεις; Διαθέτουν οι κεντρικές τράπεζες άλλα νομισματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τυχόν νέες κρίσεις;
Αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική FED δημιούργησε αρκετό χώρο για να προχωρήσει και πάλι σε μειώσεις επιτοκίων. Για την ΕΚΤ όμως τα πράγματα δυσκολεύουν. Ο Ντράγκι είχε διαβεβαιώσει μεν παλαιότερα ότι υπάρχουν και άλλα εργαλεία, ωστόσο «σε βάθος χρόνου οι αγορές ομολόγων ενδέχεται να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους», εκτιμά ο Ούλριχ Κάτερ. Άλλοι ειδικοί πάντως, όπως ο Γιεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, εκτιμούν ότι σε περίπτωση ανάγκης η Ευρωτράπεζα θα συνεχίσει απλώς να «πλημμυρίζει» την αγορά με φρέσκο χρήμα.
Πηγή: DW